ВРЕМЕТО: В неделя се очакват валежи и гръмотевици, температурите през следващата седмица ще са около и над средните за сезона

През нощта срещу петък ще има незначителна облачност до ясно. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 2 и 5 градуса. За В. Търново се очаква минимална температура около 4 гр. През деня ще преобладава незначителна облачност. Ще духа слаб вятър без определена посока, на моменти ще бъде тихо. Максималните температури ще бъдат между 19 и 22 гр. За В. Търново се очаква максимална температура 22 гр.

Атмосферното налягане бавно ще се повишава.

Над западните и централните части на Стара планина ще има незначителна до променлива облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от югозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 8 гр. На 2000 м максималните температури ще бъдат около 3 гр.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 24.9 гр. през 2009 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 6.0 гр. през 1956 г.

Слънцето ще изгрее в 07 часа и 03 минути и ще залезе в 19 часа и 41 минути.

Фаза на Луната: две денонощия преди пълнолуние.

В събота ще има променлива облачност с временни увеличения до значителна. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток. В неделя рано сутринта ще преобладава време с променлива облачност. Около и след обяд ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност с превалявания от дъжд. На места се очакват и гръмотевици и по-интензивни валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от запад. В понеделник, вторник и сряда ще преобладава време с незначителна до променлива облачност. В понеделник на отделни места, предимно в полупланинските райони, след обяд е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа слаб вятър, в понеделник от запад, във вторник и сряда – от източната четвърт. В четвъртък преди обяд облачността ще се увеличи и след обяд и вечерта се очакват превалявания от дъжд, на места придружени от гръмотевици. Преди и около обяд ще духа слаб вятър от изток-югоизток, късно след обяд и вечерта ще духа умерен вятър от запад.

През периода ще бъде топло, с температури около и над средните за сезона. Минималните температури в петък бъдат между 2 и 5 гр., в събота -. между 5 и 8 гр. Максималните температури в петък ще бъдат между 18 и 21 гр., в събота – между 20 и 25. В неделя и понеделник се очаква слабо захлаждане. Минималните температури ще бъдат между минус 5 и 10 гр., максималните температури ще бъдат между 13 и 16 гр. През следващите дни до края на периода температурите отново ще се повишат. Минималните температури ще бъдат между 5 и 10, максималните – между 19 и 22 гр.

Над западните и централни части на Стара планина в петък ще има незначителна до променлива облачност. Ще духа умерен вятър от югозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 8 гр. В събота ще преобладава време с променлива до значителна облачност. Ще духа умерен вятър от югозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 13 гр. В неделя и понеделник ще има променлива до значителна облачност, с превалявания от дъжд. На места се очакват и гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад. Максималните температури на 1200 м от около 16 гр. в неделя преди обяд ще се понижат в понеделник. Във вторник и сряда ще преобладава време с незначителна до променлива облачност и ще духа слаб до умерен вятър от югозапад. Максималните температури на 1200 м ще се повишат до 10-12 гр. В четвъртък облачността ще се увеличи и след обяд и вечерта от запад на изток ще превали дъжд. На места се очакват и гръмотевици. Ще духа умерен вятър от запад-югозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 12 гр. Температурите на 2000 м през целия период ще бъдат с около 5 градуса по- ниски от тези на 1200 м.

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *