Преди старта на Елитната областна група: Четири отбора с шанс за първото място, ресенци са в най-добра позиция

Интересна битка на всички нива предвещава футболната пролет на стартиращата през уикенда Елитна областна група. Два отбора завършиха непобедени есенния дял и са с най-големи шансове за първото място в крайното класиране. ФК „Ресен 2012“ и „Левски“ (Лясковец) са на първите две места, но не бива да се подценяват и шансовете на „Земеделец- 93“ и „Лато“ (Алеково), които играят домакинските си мачове на стадиона в Козловец.

От позицията на фаворит тръгва ФК „Ресен 2012“, който има само един хикс от девет мача до момента и се отличава с най-резултатно нападение, отбелязало 27 гола и най-добра защита и вратар, получили само 6. Воденият от Иван Попов тим записа загуба с 1:3 от „Левски“ (Лясковец) и победа с 2:0 над „Лато“ в проверките. Напускащи няма, новите имена са Цветан Райков и Валентин Кенаров.

Вторият – „Левски“ (Лясковец), има да стопява четири точки, което не е чак толкова трудна задача. В контролите постигнаха успех над ресенци с 3:1 и над „Земеделец-93“ в Козловец“ с 3:2. От „Левски“ си тръгнаха Али Кязимов, преминал в „Янтра“ (П. Тръмбеш), Божидар Бурнев, който ще играе в старшата на горнооряховското „Локо“, и Алпер Тосунов, прибрал се в Исперих. Картотеки получават 16-годишният юноша Стоян Гецов и Шенол Краев от „Вихър“ (Раданово).

Третият от есента „Земеделец- 93“ започна подготовка още на 10 февруари и проведе четири контроли. Проблемът на треньора Петър Найденов са петимата контузени състезатели и до последно няма да е ясно кой от тях ще започне срещу „Лозен“ в Сухиндол тази седмица. Новото сигурно попълнение е Кирил Фидин, юноша на „Академик“ (Свищов), вероятно ще бъде картотекиран поне още един състезател. Кметът на Козловец Борис Велев и тази зима не си загуби времето, с подкрепата на национала Ивелин Попов бе направен ремонт на съблекалните и базата вече е готова за по-високо футболно ниво.

 

„Лато“ (Алеково) зимува четвърти на точка след „Земеделец-93“. Президентът Илия Илиев няма да разчита на старши треньора Мишо Михайлов в началото на сезона, защото е в чужбина. От великотърновската школа попълнения са Боян Хаджииванов и Иван Милчев, завръща се и Ивайло Райчев. Трайно контузени са Тихомир Иванов, претърпял операция на кръстни връзки, и Мартин Иванов. В контролите „Лато“ падна с 2:0 от „Ресен-2012“ и пречупи с 2:1 „Земеделец-93“, с който домакинстват заедно в Козловец.

Петият „Левски“ (Стражица) е на седем точки от тройката, но през пролетта ще разчита на напълно възстановения си голмайстор Александър Цонев. Сигурни нови са Иван Евтимов и Евгени Григоров, възможно е и Пламен Нотев да акостира на стадиона в Стражица, където ремонтите не спират и скоро първият етаж на сградата ще е напълно обновен. В момента с 15 000 лева от общинския бюджет се довършват ВиК инсталацията, три санитарни възела, съблекалня и съдийска стая. Отборът е подсигурен финансово и екипиран, двайсетместен автобус е на разположение за гостуванията. В контролите „Левски“ падна от „Чумерна“ (Елена) с 1:4, завърши 3:3 с „Янтра Драганово“ и удари с 6:2 „Спортист“ от Козаревец. Въпросителната е кой ще заеме мястото на Йордан Ненков в центъра на отбраната, тъй като защитникът замина за Варна и няма да е на разположение напролет.

Шестият – „Чумерна“ (Елена), също ще търси по-предно класиране, разчитайки предимно на собствени кадри. С отбора се разделиха Иван Евтимов и Пламен Нотев, нови играчи засега не са привлечени. Бюджетът на клуба е 17 500 лева, отпуснати от Община Елена. В двете изиграни контролни срещи „Чумерна“ победи „Левски“ (Стражица) и „Росица“ (Поликраище), съответно с 4:1 и 3:1.

Неясна е ситуацията в „Изгрев 93“ (Царевец), където старши треньорът на мъжете Антон Караиванов напусна. Колко от мъжете ще останат в клуба, също е въпросителна. При победата в контрола над ФК „Морава“ със 7:1 играха само юноши. Момчетата на Ангел Ангелов завършиха втори на турнира в Сандански и вероятно ще представят „Изгрев 93“ и в шампионата на Елитната областна група.

„Лозен 2006“ (Сухиндол) зимува осми с актив от седем точки. През лятото тимът бе поет от бившия етърец Илко Трифонов. Като попълнения предстои да бъдат картотекирани Десислав Божков, Свилен Василев и Калоян Ангелов, състава напуска Михаил Кънев. В контролна среща бе победен „Удар“ (Бяла черква) с 2:1.

Девети е новакът „Вихър“ (Раданово), чийто амбициозен старши треньор Анатоли Александров едва ли е примирен с позицията в подреждането и актива от пет точки. През зимната пауза той привлече братята Красен и Десимир Каравелови от Свищов и Йордан и Христо Христови от Морава. Напускащи са Шенол Краев, Тихомир Недялков и Пламен Христов. В контролите бяха ударени „Росица“ (Поликраище) с 6:1 и „Светкавица“ (Михалци) с 2:1. „Вихрите“ имат нужда от вратар, намерят ли го, представянето им ще се подобри значително.

Последният в подреждането „Пробив“ (Овча могила) едва ли е във възторг от дебюта си в Елитната група. Това накара ръководството да е активно през зимата и са привлечени петима нови играчи. Това са Атанас Кръстев, Иво Иванов, Георги Куртев, Тихомир Савов и Андрей Райков. Последните двама през есента играха, съответно за „Светкавица“ (Михалци) и „Устрем“ (Масларево). Новакът получава редовно сериозна подкрепа от трибуните, но така и не успя да зарадва феновете си с победа през есента. Ще я запише ли през пролетта, предстои да разберем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *