6 четения

Софтуер може да предсказва смъртта

Руски програмисти от компанията „Gero“ са разработили софтуер, който предсказва смъртта въз основа на извлечени данни от биомонитори на носими устройства, съобщава сайтът Лайф.
Сред носимата техника фигурират фитнес тракерите, обработващи в реално време данните с помощта на невронни мрежи. Въз основа на тези показатели изкуственият интелект изчислява средната продължителност на живота на потребителя.
При това не са необходими пълни медицински изследвания. Системата отчита не само календарната, но и биологичната възраст, като регистрира състоянието на вътрешните органи. Обучението на алгоритъма е било осъществено с помощта на 10 хиляди медицински картона. Въз основа на историята на заболяванията, невронната мрежа е разиграла всички варианти на заболяванията, включително техните леки и тежки форми.
Експерти предричат, че в близките 3 до 5 години невронните мрежи не само ще прогнозират заболяванията и продължителността на живота, но също така ще започнат да дават препоръки за хранителен режим и физическа активност, които ще подобрят здравето на много хора.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!