Три кариери ще ни задушават с химия и взривове, започват протести

 

БСП: „Кметът бяга от темата, отказва информация и не се явява по сесии на Общинския съвет”

 

НА ТРИ МЕСТА ОКОЛО ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАПОЧВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА КАРИЕРИ, В КОИТО ЩЕ СЕ ВЗРИВЯВА. Опасността от замърсяване на областния център е реална, и ще допринесе за лошия въздух, наред с останалите източници на фини прахови частици, обявиха на нарочна пресконференция вчера общинските съветници от БСП Петко Тюфекчиев, адв. Ирена Стасинопулу и Стоян Витанов. Тримата са категорични, че кметът Даниел Панов умишлено избягвал темата, не идвал по сесии, но пък ходел на партийни събрания на ГЕРБ и отказвал да даде становище за случващото се. Емоциите ескалираха по време на последното заседание на местния парламент, след като мнозинството отхвърли предложението на социалистите кметът на общината инж. Даниел Панов да даде становището си относно кариерата. Самият Панов не присъстваше, а приближени до него казаха, че бил в „творчески отпуск“.

Трите кариери около областния център ще са в Балван, Русаля и Върбовка, което е в съседната павликенска община. По 40 хил. кубически метра варовици годишно е планирано да се добиват от ново находище край Балван. То е наречено „Мингемар“, а инвеститор е едноименна фирма от Благоевград. Цялостният проект за изграждане на комплекса, който е в землището на великотърновското село, е съгласуван с регионалната екоинспекция във Велико Търново. Находището край Балван, за което пръв „Борба“ съобщи, е разкрито под терен с храсталаци, който не е бил обработван досега. По данни на геолози тук има над 2,7 млн. кубически метра, а концесионната площ е повече от 230 дка. Според спецификата на добива на терена ще се отнеме 30 см от хумусния слой, след което ще се копае надолу терасовидно с откоси от по 10 метра. Предвидено е и взривяване, а земната маса ще се извозва по общинската пътна мрежа. „Кариерата ще е разположена на най-високия хребет в близост до Ново село в посока Велико Търново, където са и основните въздушни течения към града. Варовикът се извлича и с химически препарати, както и с взривове. Представете си какво ще стане. Защо тази благоевградска фирма не иде в своя район да взривява и добива варовик. Има протестни подписки и отрицателни становища от кметовете, но кой им обръща внимание“, коментира Витанов.

ТОЙ И КОЛЕГИТЕ МУ ПРИПОМНИХА, ЧЕ КАРИЕРАТА КРАЙ ВЪРБОВКА СЪЩО С ВЗРИВОВЕ, ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА КАМЪНИ ЗА ПЪТИЩА. Третата ще е за базалт и там също са предвидени взривове и химическо третиране. Колегата му Петко Тюфекчиев обяви, че съветниците от социалистическата партия започват от следващата седмица проверки на обществените поръчки в община Велико Търново. „Отиваме на място по обектите, за да видим как се изпълняват дейностите, но не като някои наши, колеги, които се включиха като изпълнители, а като коректив“, подчерта Тюфекчиев.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

 

9 thoughts on “Три кариери ще ни задушават с химия и взривове, започват протести

 • 29.03.2018 в 16:50
  Permalink

  Кмета и срещу вас да бяга не можете да го стигнете ХРАНТУТНИЦИ! Акъла ви е избягал

  Отговор
  • 29.03.2018 в 22:01
   Permalink

   Па на тебе даже не ти е идвал. Акълът де…
   Кметчето в каква творческа отпуска е?
   Да не твори новата партийна линия на герберчетата по търновско? Нема що да се хаби. На герберчетата каквото и да им подадеш, все го зобат…
   Та какво твори градоначалникът, а?…

   Отговор
 • 29.03.2018 в 23:20
  Permalink

  ЕЙ КМЕТЕ! ОСРЕБРЯВАШ ВСИЧКО КАТО ЗА ПОСЛЕДНО, ПОНЕ СИ ТРЪГНИ С ЧЕСТ УЖ БЕШЕ ОФИЦЕР…

  Отговор
  • 30.03.2018 в 16:05
   Permalink

   Офицер!?
   Че кога е бил офицер?
   Сержантско училище е завършил.
   Той говори, че е бил и курсант, но и това не е истина.

   Отговор
 • 30.03.2018 в 12:56
  Permalink

  Искате магистрали, а не искате кариери за материалите. Как да стане това?
  По протежението на всички строящи се магистрали винаги се разработват кариери, а след построяването им, кариерите ограничават дейността си и дори спират да работят.

  Отговор
 • 30.03.2018 в 13:44
  Permalink

  Това е доста опасно и тъжно. Не съм фен на червената партия, но са прави този път тези хрантуцници. Лудост е това, ще ни тровят още повече.

  Отговор
 • 05.04.2018 в 16:07
  Permalink

  да бе нали кариерата в Балван ще дими чак до имота на Стоян Витанов във Ветренци.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *