95 четения

Търновски професор написа първата книга за върховете Св. Никола и Шипка

„КНИГА ЗА ВЪРХОВЕТЕ СВЕТИ НИКОЛА И ШИПКА“ НАПИСА ПРОФ. ПЕТКО ПЕТКОВ, КОЙТО Е ПРЕПОДАВАТЕЛ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Това е единственото досега монографично изследване за имената на върховете, където през август 1877 г. се случват най-важните и ожесточени боеве, решили хода на Освободителната война.

Идеята на проф. Петков е била да събере доказателства – исторически, документални, картографски, за двата върха и най-вече за промените в наименованието на по-високия от тях, който чак до 1951 г. винаги се е наричал Св. Никола, след това бива прекръстен на Столетов връх, а през 1977 г. става Шипка. Именно на него е построен прочутият Паметник на Свободата. Шипка се нарича обаче и съседният връх, който е само на около 1000 метра от Св. Никола. По-малкият – Шипка, е върхът, възпят в стихотворението на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“.

„И двата върха са свързани с нашата история и днес са национални светини. Но малцина вече помнят, че на 9 август 1877 г. битката е станала на връх Св. Никола, който е бил предната позиция на нашите опълченци. Връх Шипка е бил командният пункт на Столетов. Но точно там на 11 август се бият три опълченски дружини, затова и Вазов избира да възпее в поемата си точно него. Това е и върхът, на който Радецки пристига с гръм“, казва професорът. И уточнява, че решението за издигане на храм-паметника за Освобождението е взето от Учредителното събрание в Търново през 1879 г. Народните представители тогава решават паметникът да бъде поставен на връх Св. Никола. Не защото там са се разиграли по-важни събития през 1877 г., а защото е по-високият и паметникът ще се вижда и от двете страни на Балкана.

ПРОФ. ПЕТКО ПЕТКОВ ПУБЛИКУВА ОРИГИНАЛНИ АРХИВНИ ДОКУМЕНТИ, КОИТО РАЗКАЗВАТ ИСТОРИЯТА НА ДВЕТЕ ПРЕИМЕНУВАНИЯ НА ВРЪХ СВ. НИКОЛА и повечето документи излизат на светло за първи път. Според тях върхът е сменял името си два пъти – през 1951 г., когато е била събрана комисия, и 1977 г., когато смяната на името става почти тайно и без никакво обществено обсъждане. Авторът е представил и 10-годишната борба на общественици да върнат на връх Св. Никола истинското му име, както и отказите на държавните институции, които обикновено се изчерпват с аргумента: „Свикнали сме. Промяна няма да има“. „Сега обаче отново има опит да се върне името на върха. И вероятно ще направим още една подписка, за да има обществено усилие и ангажимент“, категоричен е проф. Петко Петков, който като историк признава, че заради еднаквите имена на двата върха, често стават обърквания, а и историческите факти се изкривяват и паметта се манипулира. За да бъдат избегнати такива грешки, много негови колеги, автори на пътеводители и картографи, продължават да назовават върховете с реалните им имена.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Търновски професор написа първата книга за върховете Св. Никола и Шипка

  • 30.03.2018 в 15:13
    Permalink

    Баба и дядо винаги са казали, че отиват на тържеството на връх Свети Никола. Да се пусне подписка за връщане на правилното име.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *