Новини

Статутът на бомбоубежището стопира изграждането на 11-етажна сграда в сърцето на старата столица

В БЛИЗКО БЪДЕЩЕ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО И УНИВЕРСИТЕТЪТ НЯМА ДА МОГАТ ДА НАПРАВЯТ 11-ЕТАЖНА СГРАДА на мястото на старото бомбоубежище, стана ясно след последното заседание на Общинския съвет в края на миналата седмица. Общината стартира процедура за придобиване на обекта от държавата, но бомбоубежището е със статут, който пряко засяга националната сигурност, и съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили не може да бъде пипано, поне докато не му се смени предназначението. Смяната е изключително тромава процедура и изисква решение на министерския съвет, както и съответната мотивировка и анализи. Освен това по друг закон пък, ако до 5 г. паркингът не е построен, бомбоубежището трябва да бъде върнато на държавата, коментираха експерти.

А ЗА ПРОЕКТ ЗА 11-ЕТАЖНА СГРАДА ЗАД ФАКУЛТЕТА СЕ ГОВОРИ И ОСТАВА НЕРЕАЛИЗИРАН ВЕЧЕ 13-А ГОДИНА.

Разработката предвижда съоръжението да се разположи точно зад факултет „Изобразително изкуство“ и към него да има подходи както откъм сградата на общината, така и от ул. „Панайот Ангелов“, „Константин Кисимов“ и „Рафаел Михайлов“. Идеята бе част от тях да станат еднопосочни и безразборно паркираните коли в центъра да бъдат приютени в надземния паркинг. На последния му осми етаж пък по цялото протежение на сградата бяха планирани ателиета. В момента на мястото край бившето бомбоубежище стои буренясало игрище. Земята под паркинга е на университета и общината, а минимална част притежава „Енерго-Про“ заради трафопоста си в района.

Проектът за паркинга е на арх. Юри Любомирски. Идейната концепция за него бе още на предишния кмет д-р Румен Рашев, но през 2006 г. Академическият съвет на ВТУ отказа да предостави на кметството терена и да получи паркоместа и ателиета. В мандата на проф. Пламен Легкоступ разработката бе утвърдена, но вече проблем се оказаха парите и едва през последния месец сегашният ректор проф. Христо Бонджолов я възкреси.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *