5 четения

Април ще е типичен пролетен месец; леко захлаждане и валежи на Великден

Астрономическа справка: В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 9 мин. и залязва в 19 ч. и 52 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 43 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 23 мин. и залязва в 20 ч. и 25 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 2 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 8.04 – последна четвърт, 16.04 – новолуние, 23.04 – първа четвърт, 30.04 – пълнолуние.

Климатична справка: Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0 гр. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури – до 30-34 гр. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.

 

Прогноза: Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 гр., по Черноморието и във високите полета – между 9 и 11 гр., а за планините – от минус 5 до 2 гр. Най-ниските температури през април ще са между минус 1 и 4, а най-високите – между 28 и 33 гр.

Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около нормата, която за равнините е между 40 и 70 л/кв.м, в планинските райони – между 60 и 100 л/кв.м.

 

През повечето дни от първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Около Великден обаче ще се увеличи вероятността за превалявания, а в самия край на десетдневието и темпертурите ще се понижат.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до средните за периода. Времето ще бъде променливо, ще има и превалявания, на места с гръмотевици. В периода 15-18 април има вероятност за по–повсеместни и временно интензивни валежи. В отделни дни, при ясно и тихо време, сутрешните температури ще остават близки до 0 градуса и има опасност от слани.

И през третото десетдневие по-вероятно е да се запази динамиката на атмосферата. Остават условията за валежи, предимно в следобедните часове, краткотрайни, с различна интензивност, на места придружени и от гръмотевици. Повече слънце ще има до обяд. Температурите слабо ще се колебаят около стойности, близки до обичайните.

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Марияна Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *