5 четения

Над 20 000 са обслужени в НАП – В. Търново, за 3 месеца

4318 граждани са посетили приходната администрация в областния град По повод подаване на данъчни и осигурителни декларации и уведомления За трудови договори, а 4115 – във връзка със здравния си статус. За 885 клиенти причината е била уточняване на задължения по справки, получени чрез електронната услуга „Справки за задължения“. 930 са го направили поради необходимост от регистрация и промени в регистрацията, 514 – за да получат информация по различни въпроси.

2218 са посетили великотърновската дирекция, за да подадат заявление за подаване на документи по електронен път, като по-големият им брой се дължи на факта, че от началото на 2018 г. повечето декларации са подадени по електронен път. На 1732 граждани е издаден ПИК (персонален идентификационен код). Обслужени са били и 195 лица в неравностойно положение, като те използват специален бутон от машината, с който биват обслужени от служител с предимство.

За плащане на задължения с карта през ПОС терминал са посетили приходната администрация 154 лица. Интересът към това нововъведение на НАП е повишен поради липсата на такси при извършване на операцията.Системата за управление на опашките позволява и стриктен контрол при обслужването на гражданите. Системата автоматично отчита както средното време за изчакване и за обслужване, така и средното време, за което даден инспектор извършва съответната административна услуга.

11 минути е средното време за изчакване на клиент през трите месеца, а 9 минути – за обслужването му в НАП – В. Търново.

С. НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!