Новини

Най-големият папагал в света гостува във Велико Търново

23 пернати оформят впечатляваща изложба в старата столица

ПАПАГАЛ, КОЙТО ЖИВЕЕ НАД 100 ГОДИНИ И СТРУВА ДО 100 000 ЛВ., ДРУГ, КОЙТО ПЕЕ „АЗ СЪМ ГОШКО ХУБАВЕЦА”, И ТРЕТИ, КОЙТО ТАНЦУВА НА ФОНА НА АПЛОДИСМЕНТИ, СА СРЕД АТРАКЦИИТЕ НА ИЗЛОЖБА НА ЕКЗОТИЧНИ ПТИЦИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, открита в петък. Всички папагали са говорещи, гальовни, културни и приятелски настроени. Благодарение на добрата си дресировка изпълняват стриктно команди и не проявяват характер.

Папагалите изискват грижа и любов. Хората си купуват птица, оставят я в клетка и после спират да й обръщат внимание. Когато потърсят контакт с нея – тя ги хапе. Просто не осъзнават, че птицата има нужда от внимание, защото е част от семейството, а не просто акцент в интериора”, обяснява дресьорът Калин Влаев, който е възпитал вече над 150 папагала. Казва, че интересът му към птиците дошъл още като бил дете, след като прочел стихче, запечатало се в съзнанието му завинаги.

В ИЗЛОЖБАТА ИМА ПТИЦИ ОТ ТРИ КОНТИНЕНТА И ОТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ – амазони, кралски и скални жака, какаду, тукани, ари. Атракцията обаче е най-големият папагал в света – хеацинговата ара. Размахът на крилете му е 140 см, тежи 2, 5 кг и е дълъг – от главата до края на опашката, 120 см. Този екземпляр струва до 100 000 лв., а продължителността на живота му е над 100 години. Oсобено атрактивен e за децата, защото е същият като главния герой в хитовата анимация „Рио”. Сред останалите интересни папагали е златната арантига, която е застрашен вид. Този екземпляр е като златната рибка. Среща се много рядко и почти не се развъжда вече.

Всички папагали хапват плодове и зеленчуци и всяка седмица по 3 пъти се налага да бъдат къпани със специални соли за баня, обяснява дресьорът и допълва, че птиците могат да проявят агресия само когато им бъде нарушено спокойствието.

Най-разговорлив сред папагалите е кралското жако Жорко. Той пее „Аз съм Гошко хубавеца” и рецитира първия куплет на „Аз съм българче”. Може да казва „I love you”, „здравей”, „Жорко”. Птиците се отпускат да говорят, когато не им се обръща внимание и хората са далеч от тях или обърнати с гръб, казва още Калин.

Друг талант в изложбата е какаду Лукас, който е най-танцувалният екземпляр. Той демонстрира уменията си смело пред хората и не се притеснява от публика.

Галина ГЕОРГИЕВА

3 thoughts on “Най-големият папагал в света гостува във Велико Търново

  • Поне да бяхте написали къде са изложени до кога ще продължи изложбата и колко струва входа за възрастни и за малчугани.

    Отговор
  • Изложбата е в мола на последния етаж!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *