Паметник мемориал „Единение“ искат да правят ветераните

ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СТАРТИРАХА ИНИЦИАТИВА ЗА ИЗДИГАНЕТО НА ПАМЕТНИК МЕМОРИАЛ, НАРЕЧЕН „ЕДИНЕНИЕ“. Идеята е на председателя на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните Иван Коев.

Паметникът трябва да съдържа скулптурни елементи, които олицетворяват множество събития, случили се в България от 1885 г. та чак до 1950 г., както и стопанското и културно развитие на страната ни. Мемориалът ще има и камбана, както и надпис: „Никой не е забравен и нищо не е забравено”.

Непосредствено след Освобождението, в обществено-политическия живот на България се наблюдават две явления, определени от събития, които условно можем да дефинираме с положителен и отрицателен знак. Първото е, че в продължение на 140 години всички българи в голям процент заедно с държавната власт са обхванати от идеята за национално обединение, свобода и независимост. Ярък пример за това положително явление, в основата на което е патриотизмът и родолюбието, са водените от България пет войни и безпримерният героизъм, проявен по бойните полета от българските бойци и командири в името на тази кауза. Това са Сръбско-българската – 1885 г., Балканската – 1912 – 1913 г., Междусъюзническата – 1913 г., Първата световна война – 1915 – 1918 г. и Втората световна война – 1941 – 1945 г. Второто явление е свързано със стопанското и културно благоденствие на България и нейната външнополитическа ориентация. То се определя от събития, които водят до дълбоко разединение по въпроса как да бъде постигнато това благородно начинание. Русофилските бунтове 1886 – 1887 г., абдикацията на Батенберг през август 1886 г., Войнишките бунтове през Първата световна война, Войнишкото въстание през 1918 г., Деветоюнският преврат 1923 г. и убийството на Ал. Стамболийски, Септемврийското въстание 1923 г., Белият терор през 1923 – 1925 г., атентатът в църквата „Св. Неделя“ на 16 април 1925 г., партизанското движение 1941 – 1944 г., горянското движение 1947 – 1950 г.“, се казва в предложението на Иван Коев.

Ветераните са убедени, че мемориалът най-добре би стоял в пространството южно от Двореца на културата и спорта на ул. „Краков“. Освен това инициаторите вярват, че този паметник ще освободи следващите поколения от идеологическите наслоения, догми и интерпретации в услуга на политическата конюнктура, когато става дума за изпълнение на стратегическа доктрина в областта на стопанското и културното развитие на нашата страна.

2 thoughts on “Паметник мемориал „Единение“ искат да правят ветераните

  • 03.04.2018 в 16:00
    Permalink

    По добре да използвате сили и средства за настоящето. Например да се направи Улица Крайбрежна ще е много хубаво и оценено от всички. Ще служи на млади и стари да се разхождат спортуват и поддържат здравословно.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *