73 четения

Утвърдиха 84 паралелки за новата учебна година в област Велико Търново

ВСИЧКИ 84 ПАРАЛЕЛКИ С ПРИЕМ СЛЕД ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ, КОИТО УЧИЛИЩАТА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОИСКАХА, ВЕЧЕ СА УТВЪРДЕНИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА. 54 от паралелките са професионални, останалите са профилирани, казва началникът на Регионалното управление по образованието инж. Розалия Личева.

15 са одобрените нови професии, шест от специалностите са дуално обучение. Нова специалност разкрива за първи път от много години Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново. Тази година там има обявен прием по специалността „Приложен програмист“ и това е професионална паралелка, обяснява инж. Розалия Личева. След това уточнява, че учениците ще завършат и със свидетелство за професионална квалификация, освен че ще имат диплома за средно образование.

СУ „Емилиян Станев” обяви прием за професията графичен дизайнер, Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ ще опита да събуди интереса към себе си със специалността „Библиотекар“. Нова е и паралелката „Техник по автоматизация“ в СУ „Владимир Комаров”. Нови специалности има в СУ „Димитър Благоев“ в Свищов, където събират ученици за клас по компютърна графика. Паралелка по специалността „Спедитор-логистик“ искат в Професионалната гимназия по транспорт в Стражица, СУ „Ангел Каралийчев“ в същия град обяви прием по професията хлебар, в СУ „Св. Кирил и Методий“ в Златарица искат съберат ученици за паралелка по сладкарство, както и паралелка за помощник-инструктор по спортно-туристическа дейност.

Дуално обучение ще развиват Професионална техническа гимназия „Васил Левски“ Горна Оряховица с новата си професия машинен техник, Професионалната гимназия по електроника „Ломоносов“ с професията техник на електронна техника и Професионалната гимназия „Асен Златаров“ със специалността „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост“. Практиката ще навлезе по-активно и в професията хлебар, сладкар в СУ „Кирил и Методий“ в Златарица, както и в специалността „Организатор интернет приложения“ в Професионалната търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ в Свищов. По такава програма съвместно с бизнеса ще се обучават и полиграфистите в Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени.

С ПО ЕДНА ПАРАЛЕЛКИ ПО-МАЛКО ЩЕ ПРИЕМАТ ТАЗИ ГОДИНА В ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ“ И ПМГ „ВАСИЛ ДРУМЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Математическата гимназия се отказа от паралелката си по география и приемът там сега е насочен към профил математика, в който има две паралелки – математика с английски и математика с немски език, паралелка по софтуерни и хардуерни науки, по природни науки и новата професия приложен програмист.

Езикова гимназия остава с две паралелки, в които английският език ще се изучава като първи и с по една паралелка с първи език немски, френски и испански.

1785 седмокласници завършват тази година и те са със 72-ма по-малко от миналата година.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!