86 четения

В Лясковец залесяваха с фиданки най-големия булевард и новия парк в местността Бръвта

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ГОРСКОТО СТОПАНСТВО И ОБЩИНСКОТО РЪКОВОДСТВО НА ЛЯСКОВЕЦ ЗАСАДИХА МИНАЛИЯ ДЕН ФИДАНКИ ПО НАЙ-ГОЛЕМИЯ БУЛЕВАРД В ЛЯСКОВЕЦ ХРИСТО БОТЕВ. Инициативата е част от Седмицата на гората. Началото на инициативата дадоха директорът на Териториално поделение Държавно горското стопанство Горна Оряховица, инж. Мирена Татарджийска, председателят на Общинския съвет Даниела Арабаджиева и заместник-кметът инж. Росица Господинова. За пролетното залесяване в Лясковец Горското стопанство докара 15 броя едроразмерни фиданки от червен американски дъб и 600 броя дървовидна ружа. Освен в зелените площи по протежение на целия булевард, лясковските озеленители засадиха и 20 броя туя в новия парк в местността Бръвта.

Фиданките са произведени и отгледани в горския разсадник, намиращ се близо до лясковското село Джулюница. Той е разположен на площ от 190 дка и е включен в списъка на разсадниците с национално значение. През последната година в него са отгледани 148 хиляди семенищни и контейнерни фиданки. Създадена е и нова декоративна школа на площ от 8 дка с напоителна капкова система, където се отглеждат западна туя, обикновена ела, ела конколорка, обикновен смърч, черен бор, атласки и хималайски кедър, лъжекипарис, бреза, чинар, сребролистна липа. Отглеждат се и контейнерни фиданки, като само за последната една година са произведени 61 хиляди броя от черен бор и обикновен смърч, а в семенищата са засети 2000 кг церов жълъд, като същевременно продължават и грижите на горските служители по отглеждане на създадената през миналата година горска култура от дъб цер.

Общата площ на Горското стопанство се разпростира на 21 942 хектара, като най-голям е делът на държавните горски территории 64,6%, следвани от горите на физически лица и общинските горски территории. Стопанството, което се намира на територията на Великотърновска област, управлява държавните горски территории в землищата на Горна Оряховица, Лясковец и Стражица. В навечерието на професионалния си празник горските служители отчитат само един пожар през годината, който е овладян с бързата намеса на органите от Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението, с които горските служители си партнират отлично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!