59 четения

Акция „Великден за всеки” зарадва 320 души в Г. Оряховица

Ярослав Матоуш организира във В. Търново кампанията „Нахрани бездомник”

АКЦИЯ „ВЕЛИКДЕН ЗА ВСЕКИ” НАПРАВИ ПО-СВЕТЪЛ ПРАЗНИКА НА 320 ДУШИ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Тя бе организирана от групата на „ОтГОворните” и в единство с каузата на омбудсмана на България Мая Манолова за подкрепа на възрастни хора. Благотворителната кампания се проведе с рамките на 6 дни, в които представители на организацията приканваха хора да оставят за нуждаещи се хранителни продукти в два от големите супермаркети в Горна Оряховица. Събрани бяха над 4000 артикула, които доброволците след това сортираха в отделни пакети и с помощта на екипа на Домашния социален патронаж към общината изготвиха списък с хората, до които да достигнат. Младежите посетиха лично домовете на 320 души и им връчиха празничните пакети с храни. Сред стоките бяха боб, олио, брашно, леща, макарони, консерви и други.

Благодарим на всеки, който дойде при количката дори и с малко дарение, защото знаем, че е направено от сърце“, обърна се към своите съграждани Даниел Божанков, част от групата на „ОтГОворните”. Той не скри въодушевлението си от срещата с пенсионерите, които искрено се радвали на подаръците.

За нас беше важен житейски урок да се срещнем с възрастните хора и да поговорим с тях. Например с г-жа Сийка Иванова, която кипи от жизненост и след няколко дни ще навърши 99 години“, каза още той.

Други 20 души в Горна Оряховица и Велико Търново пък получиха топъл обяд за Великден от кампанията „Нахрани бездомник”. Неин инициатор е Ярослав Матоуш, който организира подобни акции от близо 5 години. Несретниците усетиха духа на празника със супа, пиле с ориз, козунак и вафла. Идентична кампания за бездомни се проведе и във Велико Търново. Съмишленици на благородната идея бяха Милен Ангелов и Анета Йорданова. Те осигуриха помещение в кооперативния пазар, където хората да обядват, и вкусна трапеза, а останалата храна, бе раздадена на просяците край църквата „Св. Марина” във Велико Търново.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!