17 четения

Пламен Събев събра в книга сцени от Страстите Христови в иконографията

НЯКОИ ОТ НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ ИНТЕРПРЕТАЦИИ НА СЦЕНИТЕ ОТ СТРАСТИТЕ ХРИСТОВИ В ИКОНОГРАФИЯТА Е СЪБРАЛ В КНИГА експертът по църковно изкуство в Регионалния исторически музей гл.ас. д-р Пламен Събев. Всички образци на знаковите сцени се намират в манастирите и църквите във Великотърновската епархия.

Страстите Христови. Икони и стенописи XVIIIXIX век. Великотърновска митрополия“ се нарича книгата на Пламен Събев. В нея той е събрал 12-годишните си проучвания по темата. За всички тези години експертът е успял да проучи стотици икони, щампи и фрески, но в крайна сметка е избрал да покаже само най-елитарните и любопитни творчески решения на зографите. Сборникът е богато илюстрован, проследява традиционните мотиви и появата на нови идеи и визуализации в изкуството след Освобождението.

Голяма част от творбите, които илюстрират Страстите Христови и са от периодите на XVIII и XIX век, той е откривал в депа на манастири, енорийски църкви, музеи и картинни галерии. Заради това, че се съхраняват по този начин, много от тези творби са останали нереставрирани и с неизвестно съдържание, казва експертът. И признава, че това е улеснило неговата проучвателска дейност, защото популярността често води до измислянето на легендарни зографи или появата на „уникални” изображения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!