22-годишен търновец роди идеята за организацията "Терминал България" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

22-годишен търновец роди идеята за организацията „Терминал България”

Публикувана на: 10.04.2018г. 8231 прегледа

Сдружението, чиято кауза е младите да остават у нас, отваря клон в старата столица на 2 май

22-ГОДИШНИЯТ ТЪРНОВЕЦ МИЛКО АЛЕКСАНДРОВ Е В ОСНОВАТА НА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ „ТЕРМИНАЛ БЪЛГАРИЯ“, ЧИЯТО КАУЗА Е МЛАДИТЕ ХОРА СЪЗНАТЕЛНО ДА ИЗБИРАТ ДАЛИ ДА ЗАМИНАТ, ИЛИ ДА ОСТАНАТ В РОДИНАТА СИ. Самият той отдавна е направил избора си, защото е категоричен, че успехът в България е възможен.

„Бях в ХІІ клас, когато осъзнах, че ми е омръзнало да слушам как единственият правилен път за мен е навън, защото само така мога да постигна всичко, за което мечтая. И останах, за да докажа, че и тук има бъдеще за младите хора, които имат мечти, амбиции и не се страхуват да работят“, казва Милко, който в момента е студент в Университета за национално и световно стопанство, където учи бизнес администрация. Едновременно с това завършва и второ висше образование във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, където изучава икономика на туризма. След магистратурата си е решил да запише и докторантура, като вече е избрал и темата си.

Преди около година и половина Милко за първи път събрал в хола си приятели, за да им сподели идеята за „Терминал България“. Така домът на търновеца се оказал първият дом и на организацията, където съмишлениците започнали да споделят личните си идеи и мечти. После холът на Милко отеснял и сдружението се сдобило със зала. „Когато наехме първото си помещение, започнахме да работим и върху сайта на „Терминал България“. Приехме първите си почетни членове, сред които са и журналистът Крум Савов, музикантът Васил Петров, търновецът Светлин Наков, една от моите учителки във Велико Търново Иванка Харитонова, всички те истински българи, които вече са доказали, че успехът е възможен в България. Затова така кръстихме организацията – по аналогия на Терминал 2, терминалът на заминаващите“, обяснява Милко. И допълва, че година и половина след създаването на организацията, в нея работят 18 активни членове и още 10 кандидат-членове. „Активен член се става трудно, кандидатстването не е лесно, защото каузата ни е изключително важна. Всички, които работят в „Терминала”, го правят напълно безвъзмездно. И всички проекти, които развиваме, винаги ще бъдат некомерсиални“, казва Милко.

„ИЗБОРЪТ: ДА ЗАМИНА ИЛИ ДА ОСТАНА“ Е ЕДИН ОТ ОСНОВНИТЕ ПРОЕКТИ НА „ТЕРМИНАЛ БЪЛГАРИЯ“ В МОМЕНТА. Членовете му обикалят България и влизат във всяко училище, срещат се с ученици в Х и ХІ клас, пред които изнасят лекцията „Изборът: Да замина или да остана“. Лекцията винаги се превръща в дискусия, в която децата смело споделят мечтите и притесненията си.

„Нашата идея не е да убеждаваме младите хора на всяка цена, че трябва да останат в родината си. Не величаем България и не я представяме само откъм светлата й страна. Даваме обективна информация, като казваме и плюсовете, и минусите. По същия начин говорим и за избора „да замина“. Не описваме света извън България като Обетованата земя, но и не спестяваме възможностите, които хората, решили да заминат, могат да имат“, казва още Милко и разказва, че една от най-вълнуващите срещи, които той помни, се случила в Перник. Затова и там „Терминал България“ е отворила първия си клон в страната.

И пак в името на каузата, активните членове на организацията в момента разработват платформа, която ще събере всичко за всички университети в България. Платформата, която съвсем скоро ще е напълно готова и ще заработи, ще предлага информация за самия университет, за начина, по който се кандидатства, за специалностите, учебните програми… всичко, което може да улесни тийнейджърите при избора им на висше учебно заведение в България.

СТРАТЕГИЯ ЗА ПЪЛНА ПРОМЯНА НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА НИ СИСТЕМА Е ДРУГАТА СЕРИОЗНА КАУЗА НА МЛАДИТЕ ХОРА В „ТЕРМИНАЛ БЪЛГАРИЯ“. „Нашата средна възраст е 23 г. На практика целият ни досегашен живот е преминал в образователната система – от детската градина, до университета. Затова знаем всичко отвътре, още не сме забравили какво ни харесва, какво искаме да променим. Разговаряхме с ученици и учители. За да сме обективни, сме направили подробно проучване на образователните системи в Европа, в САЩ, опознали сме скандинавския модел, както и източноазиатския. Изчели сме всичко за темите, на които се набляга в училище в тези системи, за методиката на преподаване и оценяване, за материалите, които ползват там. Нямаме намерение да привнасяме нищо отвън едно към едно, искаме да създадем наш модел“, категоричен е Милко. Когато стратегията бъде готова, тя ще бъде представена пред всяка институция, от която зависи тази пълна промяна в образованието.

НА 2 МАЙ „ТЕРМИНАЛ БЪЛГАРИЯ“ ЩЕ ОТКРИЕ КЛОН И ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. „Аз винаги ще имам сантименти към този град и това не е само, защото съм роден и съм пораснал тук. Във Велико Търново има концентрация на млади и будни хора. Затова не беше трудно да съберем екип, който споделя мечтите ни и ще работи за тях на място“, казва Милко и споделя, че вече мисли за разширяването на „Терминала” и в Европа. „Искаме българите, които вече са направили избора си, да живеят някъде навън, да научат как се развива България, какви са перспективите, какви са трудностите и… да се върнат. Защото нищо не е черно и бяло. Всъщност всичко е бяло, зелено и червено“, казва Милко Александров.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Коментари за "22-годишен търновец роди идеята за организацията „Терминал България”"

 • 10.04.2018 в 17:52

  Чудесни сте. Има неща в чужбина , които никъде няма да ги намерите. Това е рода. Може да сте преуспели, но ще бъдете без корени. Повярвайте ми страшно липсва. Ще бъде много хубаво ако помислите за интеграция и на нашите деца , които не посещават никакво училище. Те също са като че ли чужденци. Нищо не знаят, не ги интересува и не са полезни на себе си .

  Отговор
 • 11.04.2018 в 4:36

  Страхотно начинание, това е истинският дух на Българина !
  И дано такива чисти и млади Българи успеят да се опазят чисти и да поведат България по правилният път !

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *