150 четения

Търновец продава колекцията си от комунистически книги

ЛИЧНАТА СИ КОЛЕКЦИЯ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА ПРОДАВА ИВАЙЛО ДЖЕЛЯНОВ, който за няколко години е успял да събере повече от 250 заглавия. Ивайло е обявил сбирката си за продан в интернет и иска за книгите 1100 лв.

25 тома „Избрани съчинения“ от Тодор Живков притежава Ивайло в колекцията си. Младият мъж има още и 10 тома с „Избрани произведения на Маркс и Енгелс“, „История на КПСС“, „История на Унгарската комунистическа партия“, „История на БКП“. Ивайло има и книги на Димитър Благоев и Георги Димитров, включително литература за известни и не чак толкова популярни политически дейци на БЗНС. Повечето от книгите са издания на издателствата на БКП, на Държавното военно издателство и на Централния комитет на ДКМС, затова и голяма част от литературата е пропагандна. Най-старата книга, която Ивайло притежава, е издадена през 1946 г., а най-новата му е от 1989 г. Има и няколко на руски език.

От вторични суровини е спасил първите няколко екземпляра Ивайло. Така в колекцията му влезли първите 40 заглавия, които взел от училището в родното си село. После станал студент във Велико Търново и започнал да обикаля антикварните книжарници, където попадал на интересни заглавия, които често му стрували не повече от левче. С „Капиталът“ на Маркс се сдобил от Университетската библиотека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!