Елена Иванова събира в сайт 300 статии за 500 прекрасни места в България

ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ, ИСТОРИЧЕСКИ МЕСТА, ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТИ И ЛИЧНО ПРЕЖИВЕНИ ПРИКЛЮЧЕНИЯ Е СЪБРАЛА В БЛОГА СИ „ДРУМИ В ДУМИ“ ГОРНООРЯХОВЧАНКАТА ЕЛЕНА ИВАНОВА. Тя описва себе си така: „По образование съм математик, по професия – програмист, а по дух – запален турист, макар и аматьор. Много обичам да ходя насам-натам“. Вече близо пет години тя обикаля красиви места в България и след това описва преживяванията си в блога https://drumivdumi.com.

„Започнах да правя този блог, когато нямаше чак такъв бум на туристически сайтове. Имаше блогове, които разпространяваха едни и същи статии, преписваха се един друг, а за достоверността на информацията… нямаше гаранция. Ние със съпруга ми много пътуваме и аз реших да започна да разказвам какво съм видяла, да давам информация, която на мен самата ми е нужна, когато тръгвам някъде на път. Как се стига до мястото, ако е музей, каква е цената на билета, с какво трябва да се съобразят хората, когато решат да отидат до описаното от мен място…“, разказва Елена. И признава, че доста често получава обратна връзка от хора, които нямат възможност да пътуват. Те й признават, че след нейните статии и снимки, които тя е публикувала, се чувстват така, сякаш лично са били на описаното място.

ПОВЕЧЕ ОТ 300 СТАТИИ ЗА ПОНЕ 500 ПРЕКРАСНИ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ Е СЪБРАЛА В БЛОГА СИ ЕЛЕНА. „Били сме на много повече точки в страната, но някои дестинации просто не стават за описване. Понякога сме били разочаровани от видяното. Слава богу, че по-често реалността надхвърля очакванията. Случвало се е да отидем на място, което прилича на рая, а сме тръгвали с нагласата, че отиваме на поредната полянка или до поредния водопад“, признава пътешественичката.

Елена е избрала да описва най-вече България, защото е красива страна и защото все повече българи пътуват през почивните дни из България. Екскурзиите в чужбина се подготвят доста по-дълго, трябват повече средства, затова и тя акцентира на България. Макар че в блога й има разкази и за съседни на България държави.

Елена е тази, която пише текстовете. Съпругът й прави снимките. Двамата често пътуват и до Велико Търново и вече са обиколили почти всички възможни места в региона. За Велико Търново е и една от най-четените статии в блога на Елена – „Велико Търново: мястото, където Господ целунал земята“. Тя е описала емблемите на града, които задължително всеки турист трябва да види, веднъж стъпил в старата столица.

„Туристите пазят местата, на които се разхождат и почиват. Проблемът е в поддръжката, особено на екопътеките. По европрограмите преди години се отпускаха доста пари и много екопътеки бяха направени, но след това няма кой да ги поддържа. И сега на доста места има полусрутени мостчета, до които няма достъп. Съборени стъпала и табели, че мястото е опасно и по-добре да не ходите до там“, признава Елена Иванова.

Елена е родена в Горна Оряховица, възпитаничка е на ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново, където е завършила математика. След това е учила математика и в Софийския университет и сега работи като програмист. Разработва уеб платформи и сайтове. Работила е в БАН, където е имала късмета да участва в интересни и различни проекти. Отдавна вече не е в БАН, но интересът й към търсенето остава все същият.

Преди години решила, че е време да застане и от другата страна и да напълни личния си блог със съдържание. Много скоро след старта на блога й, той беше класиран на трето място в платформата БГ сайт.

С. БОЯНОВА

One thought on “Елена Иванова събира в сайт 300 статии за 500 прекрасни места в България

  • 12.04.2018 в 21:29
    Permalink

    Готин човек изглежда, има свежарски и готин сайт, гледал съм го много пъти.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *