Специалисти откриха връзка между мозъчните травми и повишения риск от деменция

Мащабно изследване потвърждава установена по-рано зависимост между мозъчните травми и повишения риск от деменция на по-късен етап от живота, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на публикация в сп. „Лансет сайкайътри“.
Най-висока заплаха крият повтарящите се и тежки травми на мозъка.
За целите на проучването авторите му от Медицинския колеж към Вашингтонския университет в Сиатъл са анализирали здравните картони за 36-годишен период на 2,8 милиона души в Дания.
Направеният анализ показва, че абсолютният риск е нисък – 95 процента от хората с мозъчни травми никога не развиват деменция.
В частност специалистите са установили, че за индивиди, претърпели единична тежка мозъчна травма, рискът от деменция на по-късен етап от живота е с 35 процента по-висок, отколкото за хора, които никога не са получавали такава. Опасността е със 17 процента по-висока след лека мозъчна травма.
Повтарящите се мозъчни травми съответно са свързвани с допълнително повишение на риска.
Изследователите отбелязват, че настоящото проучване не установява причинно-следствена връзка, а само зависимост между мозъчните травми и повишения риск от деменция на по-късен етап.
По-рано през годината подобни резултати бяха получени в шведско изследване, обхванало 3,3 милиона души, припомня агенцията.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.