В Свищов преасфалтират 45 улици, санират 17 блока и правят 320 дка индустриална зона край Дунава

Градът е сред отличниците по усвояване на евросредства

Амбициозна инвестиционна програма, на която могат да завидят жителите на всеки град, обяви за тази година кметът на Свищов Генчо Генчев. Градоначалникът даде специална пресконференция във Велико Търново, за да разясни пред обществеността какво ще се случва в крайдунавския град до края на тази и през следващата 2019 г.

45 ОСНОВНИ УЛИЦИ В ГРАДА ЩЕ БЪДАТ АСФАЛТИРАНИ ИЗЦЯЛО, КАТО ЗА ЦЕЛТА ОТ КМЕТСТВОТО СА ИЗТЕГЛИЛИ ЗАЕМ В РАЗМЕР НА 2 МЛН. ЛВ., а допълнително 500 хил. към тази сума прибавя и правителството. Преди да се обновят настилките обаче, ще бъдат подменени и над 4 км. водоснабдителна мрежа под тях, за което се осигуряват още 1, 7 млн. лв. по ПУДОС.

Трансграничен проект за 8 млн. съвместно с румънци осигурява 8 млн. лв. на Свищов за направата на един от най-натоварените общински пътища по дестинацията Драгомирово, Овча могила и връзката с главния път Плевен – Бяла. „В средата на лятото обявяваме процедурите, като тази общинска отсечка ще отвежда трафика от ферибота към селата Царевец, Българско Сливово, Драгомирово и пътя Плевен – Бяла. Вече са направени част от отсечките, а с окончателното изграждане на новия път, пътуващите ще имат едно удобно и високоскоростно трасе“, обобщи Генчев. Местният управник е наредил да се ремонтира и проблемният участък на трасето през промишлената градска зона и комбината „Свилоза“. Трасето е частна собственост на химическия гигант, като през 2009 г. е започнала процедура по прехвърлянето му на общината, която не е финализирана. „Пътят не е нито общински, нито държавен и от местната хазна не може да бъде финансиран пълен ремонт. Независимо от това проявяваме разбиране и ще го изкърпим”, бе категоричен кметът.

ТАЗИ ГОДИНА В СВИЩОВ СЕ САНИРАТ 17 БЛОКА, КОЕТО

СЪЩО Е СВОЕОБРАЗЕН РЕКОРД ЗА РЕГИОНА.

Сградите са с до 20 апартамента в тях, а финансирането на ремонтите им е от програмата „Региони в растеж“. Бюджетът на санирането по това направление е над 2, 7 млн. лв. В Свищов създават и специална индустриална зона на брега на Дунава, която ще се простира на площ от 320 дка на мястото на бившите казарми. В момента се движи процедура за деактуването им от страна на областния управител проф. Любомира Попова и прехвърлянето им на община Свищов. „Имаме нужда от нови предприятия, което ще доведе и до скок на заплатите, защото сега има един работодател, който поддържа изкуствено ниски възнаграждения и хората стоят, защото няма къде да отидат. Това е смисълът на индустриалната зона, чието създаване даже се е забавило“, обясни Генчо Генчев.

УЧИЛИЩЕ ПО ФОЛКЛОР С ХОТЕЛ ПРАВЯТ В С. ЦАРЕВЕЦ

С 3 МЛН. се обновяват три значими читалища – тези във Вардим, Ореш и Царевец. Пак по съвместен проект с румънци правят за 2 млн. лв. специално фолклорно училище в с. Царевец, където се провежда ежегодно и авторитетният международен фолклорен фестивал „Фолклорен извор“. Тази година за него идват групи от няколко континента, а проявата става пълноправен член на международната фестивална асоциация CIOFF. Самото училище ще има и голяма хотелска част, за да развива обширна дейност.

Съвместно със Зимнич пак по „Трансгранично сътрудничество“ за 1,2 млн. лв. се създават два големи центъра за защита на населението. Те ще бъдат оборудвани с мобилни лаборатории и системи за спасителни акции, включително дрон за обследване на труднодостъпни терени, пневматични възглавници, машини за рязане и освобождаване на затрупани хора, помпи, водоноски, мулчер и т.н. Част от техниката се разполага в централния команден пункт на спасителния център в Свищов, а останалото е за неговия филиал в с. Овча могила.

С. МАРИНОВ

3 thoughts on “В Свищов преасфалтират 45 улици, санират 17 блока и правят 320 дка индустриална зона край Дунава

 • 13.04.2018 в 23:07
  Permalink

  СерГейчо, направление се казва, пич, а не дестинация! О, неразумни юруде, що се срамиш да говориш с български думи?

  Отговор
 • 14.04.2018 в 14:40
  Permalink

  Вие пък сте много хъбави………..Човека има желание да оправи града,това лошо ли е ?!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.