45 четения

Ентусиастка направи цветна градина в Центъра за психично здраве във В. Търново

Красива градина посреща всеки ден медицинските работници и пациентите на Центъра за психично здраве в старата столица. За нея се грижи основно регистраторът в поликлиниката на психодиспансера Теменужка Рашкова, която с времето увлякла лекарите и останалите си колеги. „Работя тук от 1992 година, преди време пространството около стационара беше обрасло с бурени, шипки и бъз. Исках да създам една приятна атмосфера за всички, които идват тук, и реших да облагородя терена“, разказа жената.

Лека-полека започнала да отстранява бодливата растителност и да засажда красиви декоративни дръвчета и храсти. Така повече от 10 години Теменужка започва работа в градината от първите топли месеци и продължава до късна есен. В момента пред психодиспансера има люляк, плачеща върба, няколко вида пролетни цветя и оригинална декорация. Акцент е красив бял лебед, направен от подръчни материали. Теменужка съобразява украсата с празниците и затова в момента от клонките на дръвчетата висят шарени великденски яйца. За празника на детето 1 юни пък ще има кукли, облечени в празнични дрешки, и топки. През лятото градината ще придобие морски облик – миди, рапани и сини акценти. Зимата отново ще грейне с коледни гирлянди и топки за елха.

„Гледам да не прекалявам с декорацията и растителните видове, за да не се изкушават разни хора да ги откраднат. Случвало се е да има набези, които сме виждали после на камерите“, разказа Теменужка.

По нейни думи болните най-много оценяват труда й в градината и дори проявяват желание да се включат в поддържането й. Едно от младите момчета, настанени в психодиспансера, периодично коси тревата, а останалите пазят никой да не къса цветята.

Г. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!