Подобрен комарник за легло – новото мощно оръжие в борбата срещу маларията

Нов тип комарник за легло, блокиращ устойчивостта на кръвосмучещите насекоми срещу стандартните инсектициди, съществено подобрява защитата срещу болестта малария, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. „Лансет“.
Комарите, които пренасят причинителите на малария, бързо развиват устойчивост към използваните масово инсектициди, в резултат на което заплахата от болестта се шири из Африка, излагайки на риск милиони човешки животи.
В опит да противодействат на заплаха, учени са създали нов тип комарник за легло, третиран с пиперонил бутоксид – химикал със свойството да блокира естествените защитни механизми на комарите срещу стандартния инсектицид пиретроид.
В рамките на продължило две години изследване, обхванало над 15 000 деца в Танзания, специалисти от лондонския Колеж по хигиена и тропическа медицина са установили, че благодарение на новия комарник случаите на зараза с малария са намалели с 44 процента през първата година и с 33 процента през втората в сравнение с използваните мрежи, третирани само с пиретроид.
Обещаващите резултати са подтикнали Световната здравна организация (СЗО) да препоръча масовата употреба на новия комарник за легло.
Според последните данни на СЗО през 2016 г. около 216 милиона души са се заразили с малария – с пет милиона повече от предходната година. Болестта е отнела живота на 445 000 души. Повечето смъртни случаи са сред деца под 5-годишна възраст в най-бедните райони южно от Сахара.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.