Нашенци зад граница. Подготовката за откриване на хотела на Донатела Версаче в Дубай бе първото изпитание за Никол Костова | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Нашенци зад граница. Подготовката за откриване на хотела на Донатела Версаче в Дубай бе първото изпитание за Никол Костова

Публикувана на: 13.04.2018г. 5114 прегледа

Търновката завърши хотелиерство и мениджмънт в Швейцария

НИКОЛ КОСТОВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ЕДИНСТВЕНАТА БЪЛГАРКА, ПОЛУЧИЛА БЕЗЦЕНЕН ОПИТ В ХОТЕЛИЕРСТВОТО ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА 5-ЗВЕЗДНИЯ PALAZZO VERSACE DUBAI. Тя била част от екипа, погрижил се всичко да бъде перфектно и изпипано до последния детайл, за да може световноизвестни знаменитости и богати хора да се чувстват удобно по време на престоя си там. 24-годишната болярка споделя, че за нея това е поредната реализирана цел и шанс да научи повече за работата в бранша от най-високо ниво, от който се възползвала максимално.

Никол е родена в старата столица, завършила е Американския колеж „Аркус“ през 2013 година. Родителите й много държали да владее чужди езици и последвала съвета им да учи именно там. Когато дошло време да избира къде да продължи образованието си, била сигурна, че това ще е университет зад граница. Като повечето си съученици и тя кандидатствала в чужбина. Била приета в Лондон и Милано, но случайно попаднала на информация за университета Swiss hotel management school в Монтрьо, Швейцария. Разгледала сайта на вуза и на шега попълнила документите за кандидатстване. За нейно щастие, получила утвърдителен отговор за прием още докато била ученичка.

ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 2013 ГОДИНА ЗАМИНАЛА СЪВСЕМ САМА, ЗА ДА УЧИ ХОТЕЛИЕРСТВО И МЕНИДЖМЪНТ. Споделя, че да живее в Швейцария било мечта на баща й и явно просто й е било писано да се реализира именно там.

„Сградата на университета се намира на най-високото място в планината и е от 1800 година. Преди това е била хотел, но впоследствие е трансформирана в университет. Следването премина в практически и теоретични знания, които прилагахме в реални работни условия. Започва се от най-ниското ниво в тази сфера – сервирането, готвенето, камериерството до менажирането на хотела“, разказа Никол.

Обучението било разпределено в рамките на 3 години, а целта на последователността на усвояването на материята била да се натрупа опит за всичко, което касае добрата работа в хотел. Още първата година Никол избрала да проведе практика във френския ресторант на университета, за да усвои и френски език. Споделя, че основно задължение й било сервирането. „Беше като в казарма, всичко трябва да е по конец, униформата да е идеална, самият ти да си в спретнат вид. Научаваш как се подреждат приборите – отляво, отдясно, как се отваря вино, без да се чуе звук от тапата или капачката, и много друг детайли по етикет“, обясни тя.

Изкарала 6-месечен стаж и в хотел в Женева, в близост до летището. Казва, че било ужасно натоварено и дори не била сигурна, че ще издържи на работата.

ПО ВРЕМЕ НА ВТОРАТА ГОДИНА ОТ СЛЕДВАНЕТО ПОЛУЧИЛА И МЕЧТАНИЯ ОТ ВСИЧКИ СТУДЕНТИ ШАНС ДА ПРОВЕДЕ ПРАКТИКА В КОЙТО ХОТЕЛ ПО СВЕТА ПОЖЕЛАЕ.

„Има определен ден от годината, в който в университета пристигат мениджъри на най-големите, луксозни и популярни 5-звездни хотели в света, които се срещат със студентите. В рамките на няколко минути всеки може да представи мотивацията си за стаж в техните хотели и съществува минимален шанс още същия ден да бъде извикан за интервю и евентуално да получи предложение за работа там“, обясни 24-годишната търновка.

Никол била една от малцината одобрени за интервю с мениджър на хотелите на топдизайнерката Донатела Версаче. След няколко минути разговор й предложили стаж и казали, че има 10 минути да реши дали приема офертата. Веднага се съгласила и заминала за Дубай. По това време се провеждала трескава подготовка по откриването на хотела Palazzo Versace Dubai.

„Това ми даде шанса за работя с всички мениджъри и да видя стъпките, по които отваря врати един хотел от такава величина. Отговарях за рецепцията и стаите, поставяха ми различни задачи, да огледам за последни детайли в интериора дали всичко е готово за посрещане на гостите. Десет дни бях част от процеса на назначаване на персонала, наблюдавах как мениджърите провеждат интервюта за работа, на какви изисквания държат. Беше невероятен опит“, споделя тя.

Никол разказа, че хотелът е във формата на буква П и разполага от едностайни апартаменти до къщи на два етажа и резиденции. Едно от тези огромни жилища е купено от певицата Дженифър Лопез. НАЙ-ЕВТИНАТА НОЩУВКА В PALAZZO VERSACE DUBAI СТРУВА 420 ЕВРО, А НАЙ-СКЪПАТА – 10 000 ЕВРО. Интериорът е изцяло на марката Версаче – чаршафи, пердета, хавлии..

24-годишната болярка се връща в университета малко преди официалното откриване на хотела.

Завършва висшето си образование през есента на 2016 година. В момента живее в Женева и работи в агенция, която организира фирмени партита, галавечери, благотворителни търгове и други събития. Неин ангажимент са всички дейности по мероприятията – от подготовка на поканите до сервирането, украсата и декорацията, и всичко това само на френски език. СРЕД СЪБИТИЯТА, КОИТО ОРГАНИЗИРАЛА, Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ИЗЛОЖЕНИЕ В СВЕТА НА МАРКОВИ ЧАСОВНИЦИ. Там срещала създателя на Rolex, бившия президент на Франция Валери Жискар д’Естен, Ким Кардашиян и други.

Никол споделя, че не планира да запише магистратура, нито да се върне в България. По нейни думи дори да работи цял живот по специалността си у нас, няма да успее да възстанови средствата, вложени в обучението й в Швейцария, тъй като цялото следване струвало близо 100 000 швейцарски франка. Казва, че е щастлива в тази страна, защото и родителите й живеят там от 2 години, освен това обича работата си и всеки ден се събужда с усмивка.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Нашенци зад граница. Подготовката за откриване на хотела на Донатела Версаче в Дубай бе първото изпитание за Никол Костова"

  • 14.04.2018 в 6:30

    Bravo na momicheto , taka se pravi ! Uspeh i zanapred !

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *