Арбанаси ще е домакин на световен форум за малини и ягоди | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Арбанаси ще е домакин на световен форум за малини и ягоди

Публикувана на: 16.04.2018г. 1079 прегледа

ТАЗГОДИШНАТА СВЕТОВНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА МАЛИНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И МЕЖДУНАРОДНО ИЗЛОЖЕНИЕ НА МАЛИНИ И ЯГОДИ ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ В АРБАНАСИ. Двете събития ще се състоят в периода 6 – 9 май в „Рачев Резиденс” хотел. Организатор е Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, а за първи път България е домакин на форума. Изборът именно Арбанаси да е център на събитието е взет на последния конгрес на Международната асоциация на малинопроизводителите, провел се в Сърбия.

Възрожденското село ще събере на едно място представители от около 20 държави, които ще представят иновативни и нови техники и технологии свързани с малино- и ягодопроизводството и преработката им.

В световната организация на малинопроизводителите членуват 13 държави, които произвеждат около 90% от малините за индустрията в света. Родната асоциация е на трето място по производство на сладките плодове в Европа, след Сърбия и Полша. Нивите с малини у нас се ширят на около 20 хиляди декара.

По време на форума бъдат дискутирани проблемите в бранша, касаещи климатичните въздействия, липсата на работна ръка и упорити вредители по растението. Според производителите малините стават все по-търсени и атрактивни заради силните си антиоксидантни качества.

Г. ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!