142 четения

Горноряховец спечели първото лате арт състезание у нас

С красивите си рисунки върху кафе Владимир Стоев събра погледите на жури и публика

ВЛАДИМИР СТОЕВ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА СПЕЧЕЛИ ПЪРВОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ЛАТЕ АРТ В БЪЛГАРИЯ. 30-годишният мъж пребори конкуренцията от 12 души, овладели изкуството – рисуване върху кафе с мляко. Съревнованието се проведе на 13 и 14 април, а домакин бе кафе „Ришар” във Варна. Нашето момче възхити всички присъстващи с впечатляващи техники, прецизни движения и оригинални изображения върху топлите напитки.

Първият етап на състезанието дал шанс на всички претенденти за голямата награда да демонстрират най-доброто от себе си. В края на деня половината от тях били елиминирани от битката, а останалите продължили да мерят сили на финала. Регламентът бил много стриктен и участниците наблюдавани под лупа. Трябвало да направят три отделни рисунки, а най-сложните и красиви имали шанс за първото място. Владимир създал розета, лале и пиле, които едновременно носели личния му почерк и били в крак със световните тенденции в лате арт изкуството. Оценяващите били двама световни съдии от Франция и Италия.

„Наблюдаваха за всичко, което правим. Важен бе дори начинът, по който се движим и работата с ръцете, защото така правеха заключение за техниката, която използваме”, обясни горнооряховецът. Той разказа, че в състезанието се доверил на техниките free pour и „дизайнерско кафе”, които според него му донесли и самата победа.

late30-годишният мъж сподели, че рисуването върху кафе е нещото, което му доставя най-голямо удоволствие. Освен лате арт изкуството владее още два интересни начина за създаване на изображения върху топли напитки – рисуване с топинги, сиропи и други хранителни продукти, както и чрез шаблони. Клиентите харесват и трите метода, водени от личните си пристрастия и характери. Любопитна подробност е, че собственоръчно създава шаблоните и затова МОЖЕ ДА ПОДНЕСЕ КАФЕ С ЛИКА НА ХРИСТО БОТЕВ, ВАСИЛ ЛЕВСКИ И ДРУГИ НАЦИОНАЛНИ ГЕРОИ. Те са най-поръчвани покрай 3 март и 22 септември. Освен тях в чашата може да събере и образа на Кубрат Пулев, Криско, Слави Трифонов, Шипка и още много личности и националноисторически обекти.

С топингите и сиропите пък изписва имената на хората, послания за добро утро и други желания на клиентите. Твърди, че за направата на една напитка са нужни около 3 минути, но с много рутина изографисването става все по-бързо.

Владимир увери, че най-голямо удоволствие му доставя реакцията на клиентите, когато видят рисунките „За мен всички хора са еднакви и специални, затова старанието ми винаги е най-голямо. Имам много изградени контакти на тази основа”, заяви той. Категоричен е, че момичетата са по-искрени в реакциите си и най-силно се впечатляват от работата му.

ГОРНООРЯХОВЕЦЪТ СПОДЕЛЯ, ЧЕ АМБИЦИЯТА МУ Е ДА ИМА СОБСТВЕНО ЗАВЕДЕНИЕ, КЪДЕТО ДА РАБОТИ ЗА СЕБЕ СИ. По негови думи това обаче е трудна мисия за България, но вярва, че един ден ще успее. Друго, което би го направило щастлив, е да основе своя школа за обучение на бармани по лате арт.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *