"Задруга за чиста храна" с мисия за връщане здравето на нацията | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

„Задруга за чиста храна” с мисия за връщане здравето на нацията

Публикувана на: 16.04.2018г. 1005 прегледа

СЕРИОЗНА КРАЧКА КЪМ РЕАЛИЗИРАНЕ НА МИСИЯТА СИ ЗА ВРЪЩАНЕ ЗДРАВЕТО НА НАЦИЯТА ПРАВИ СДРУЖЕНИЕТО „ЗАДРУГА ЗА ЧИСТА ХРАНА”. Организацията, в която членуват над 50 производители от хранително-вкусовата промишленост у нас, предлага въвеждане на национални критерии за чиста храна и за целта търси съдействието на централната и местната власт. Това заявиха представителите на обединението в събота във Велико Търново. Членовете на организацията изпращат писмо до министерствата на образованието, здравеопазването и земеделието, както и до омбудсмана Мая Манолова. В него са разписани примерни правила, на които трябва да отговарят храните, за да са здравословни. От задругата очакват предложенията им да бъдат „облечени” законодателно, тъй като проучванията в последните години сочат, че все повече деца, тийнейджъри и хора в зряла възраст у нас заболяват вследствие консумацията на вредни храни. Представителите на организацията твърдят, че идеите им са подходящи за включване в нормативната база, касаеща обществените поръчки за детското и ученическото хранене, съобщи председателят на сдружението Филип Хайвазиан.

От организацията имат готови модели и за столово хранене в училище, както и на служители в офиси, на работници в производствени предприятия, хотели и ресторанти. „Ние ще предложим разработените от нашите експерти критерии, а ако не се приемат, ще продължаваме да работим по тях – в производството, както и при контактите си с кетъринг компаниите”, допълни Стоичко Миличин.

Сдружението вече има регистрирана търговска марка и може да бъде открито и в интернет. Страницата е zadruga.bg.

Търновската представителка на обединението Ани Гашева, която е собственик на сладкарска фабрика в региона, разказа как на Разпети петък в нейното предприятие гостували 30 деца и родителите им, за да се докоснат до традицията – правене на козунак.“ЗА ПРЪВ ПЪТ ОТВАРЯМЕ ФАБРИКАТА ЗА ДЕЦА И ПРЕДВИЖДАМЕ ТОВА ДА СТАНЕ ТРАДИЦИЯ, КАТО ВКЛЮЧВАМЕ И ОБРАЗОВАТЕЛНИ ЛЕКЦИИ. Призовавам всеки производител да покани деца, за да научат повече за това как се правят храните“, заяви Гашева

На 19 май членовете на задругата ще проведат общо събрание в Музея на хляба в Копривщица.

Г. ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "„Задруга за чиста храна” с мисия за връщане здравето на нацията"

  • 16.04.2018 в 18:41

    Радвам се да го чуя. Да една не лесна мисия, но си заслужава труда. Пожелавам голям успех.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!