Заради междусъседски войни в Златарица ограничават отглеждането на животни

В града може да се гледат до 7 овце, 10 заека и 30 кокошки или патки

МЕЖДУСЪСЕДСКИ ВОЙНИ ЗАРАДИ СТАДА И ЩЪКАЩ НА ПРОИЗВОЛА ДОБИТЪК ПРЕДИЗВИКАХА РЕАКЦИЯ НА МЕСТНАТА ВЛАСТ В ЗЛАТАРИЦА. По предложение на кмета Пенчо Чанев наскоро е приета специална наредба за отглеждане на селскостопански животни на територията на общината. Местният нормативен акт позволява отглеждането само до два броя едър рогат добитък и приплодите, също толкова коне или магарета, до 7 овце или кози. Животновъдите могат да имат и до 4 свине за угояване и максимум по 10 заека, както и до 30 кокошки, категорична е новата наредба. Според чл. 12 от наредбата каруци в областния център и останалите населени места могат да се движат само ако са регистрирани и животните имат престилки за отпадъците си.

Заради стадата животни съседи в Златарица вече са на нож. За един от парадоксалните случаи разказа Анета Хаджиева. Според нея повече от 20 години тя съжителства с десетките животни на комшията си Чавдар Богутев. Според нея в момента в централната част на Златарица той отглеждал 50 овце, 5 кози и още толкова техни приплоди.

„МИРИЗМАТА Е НЕПОНОСИМА, ОСОБЕНО ПРЕЗ ТОПЛИТЕ ДНИ. ВСЕ ЕДНО ЖИВЕЯ НА СТОПАНСКИЯ ДВОР В ЗЛАТАРИЦА. Изминаха цели 2 години от датата на моята жалба и искането ми за приемане на тази наредба. Въпреки това съм благодарна на председателя на Общинския съвет Стефан Бранзелов и на кмета на община Златарица Пенчо Чанев, че все пак я приеха. Сега поне ще имам основание да сигнализирам компетентните органи за предприемане на действия. Страдам от няколко алергични заболявания и поради тази причина нямам друг избор”, пише в сигнал до „Борба” самата Анета Хаджиева. От кметството са назначили проверка по случая. По същата наредба глобата за физическо лице е до 300 лв., а на фирма за нарушение на местния нормативен акт – до 3 хил.лв.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *