7 четения

Медици върнаха тактилните усещания на парализиран

Учени от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена успяха да върнат тактилните усещания на парализиран пациент с помощта на инвазивно стимулиране, съобщи eLife.
Микроелектроди били имплантирани в главния му мозък и при задействането им пациентът почувствал докосване на ръката му.
Соматосетивната система е част от нервната система на човека и „отговаря“ за допира, усещането, което човек има за собственото си тяло, усещането за болка и температура. При увреждане на гръбначния мозък връзката между органите на осезанието и соматосетивната кора се нарушава и човек губи чувствителността си. Учените стимулирали съответните мозъчни зони у пациента и предизвикали реакция, „заобикаляйки“ травмирания му гръбнак.
В предишни експерименти специалисти имплантираха електроди, през които протичаше силен електрически ток, за да се стимулира кората на главния мозък. Сега бе повишена прецизността на лекарската намеса, като у парализирания бяха имплантирани два микроелектрода, а силата на електрическия ток бе намалена.
Учените отбелязват, че методът не може да излекува от парализа, но чрез него пострадалият може да възвърне някои свои естествени усещания.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!