Преподавател във ВТУ съдийства в САЩ в най-голямото студентско състезание по право в света | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Преподавател във ВТУ съдийства в САЩ в най-голямото студентско състезание по право в света

Публикувана на: 16.04.2018г. 3016 прегледа

ТЪРНОВСКИЯТ АДВОКАТ И ПРЕПОДАВАТЕЛ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ИЛИЯН БАЙЧЕВ СТАНА СЪДИЯ В НАЙ-ГОЛЯМОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРАВО ЗА СТУДЕНТИ. Надпреварата е популярна като състезанието „Джесъп“ и финалите се провеждат във Вашингтон, САЩ, където се събират най-добрите отбори от целия свят тази година те са били 120 от шест континента.

„Състезанието е посветено на знаменития съдия към Международния съд Филип Джесъп. Тази година беше 59-то издание на конкурса, в който България участва от 1984 г. Нашият университет имаше отбор м.г. и участвахме в националния кръг на състезанието, което е елиминационният турнир за България. Нашата страна има право да заведе във Вашингтон само един отбор, надявам се някой ден този отбор да е съставен от студенти на ВТУ. Но засега ние участваме в т.нар. юридическа олимпиада във Виена, за която няма подбор и принципът й наистина е олимпийски – отиват всички, които желаят, без значение нивото си на подготовка“, разказва Илиян Байчев, който е преподавател по международно публично право и право на ЕС във ВТУ. Той е и първият треньор на младите юристи във Великотърновския университет и за двете състезания.

ПРАКТИКУВАЩИ АДВОКАТИ, ЮРИСТИ, КОИТО СЕ ЗАНИМАВАТ С НАУЧНА РАБОТА, И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ВЪВ ВИСШИ УЧИЛИЩА СА СЪДИИ В СЪСТЕЗАНИЕТО. Финалната битка винаги се съдийства от трима съдии, които в момента работят в Международния съд на ООН. Преди това отборите преминават селекция и от 120 остават 32, 16, 8, 4, за да стигнат до суперфинала двата най-добри, описва процедурата на състезанието Илиян Байчев. След това уточнява, че всички отбори се състезават анонимно, което гарантира безпристрастност от страна на журито, което така не се влияе от престижа на висшето учебно заведение. „Харвард например отпадна малко преди финала, но ние разбрахме, че това се е случило вече накрая, когато анонимността беше разсекретена. До суперфинала стигнаха отборите на Австралия и Индия, австралийците победиха и грабнаха трофея“, разказва Илиян.

ОЩЕ ПРЕЗ ОКТОМВРИ ПРЕДХОДНАТА ГОДИНА ЗАПОЧВА ПОДГОТОВКАТА ЗА СЪСТЕЗАНИЕТО. Тогава студентите и техните треньори научават двата казуса на надпреварата и започват да се подготвят за тях. Казусите винаги са свързани с международното публично право и междудържавните отношения. Състезанието на практика представлява симулация на процес пред Международния съд в Хага. В него участват две измислени държави, от които едната е силно развита, втората е тип комунистическа страна и следователно по-бавно развиваща се икономически. Но проблемът между тези две държави винаги е реален и актуален към момента. Преди две години казусът е бил свързан с Уикилийкс, м.г. с бежанската криза, а тази година със сигурността. „Казусът бил, че по-слабо развита държава, за всеобща изненада си е създала подводница с балистично оръжие. Обаче развита държава е на път да разкрие това, защото разполага с електронно съоръжение, нещо като подводен дрон. Той навлиза във водите, които са територия на комунистическата държава, която хваща дрона и отказва да го върне на държавата, която го притежава. За да изкара подводницата на светло и да си вземе дрона, развитата стана потапя търговски кораб на другата държава. И въпросът е на чия страна е правото?“, обяснява казуса преподавателят във ВТУ.

Студентите трябва да подготвят писмени разработки, които се наричат мемориали, и да защитят аргументирано и двете позиции – на ищеца и на ответника.

Сдружение за международни състезания по право има в България и това НПО подпомага отборите. Организацията е създадена от бивши участници в световната надпревара, които вече са практикуващи юристи и преподаватели и тренират студентите безвъзмездно. Това сдружение има договор с „Америка за България“, която финансира пътуването на българския отбор до Вашингтон.

Самият Илиян Байчев също работи със студентите безвъзмездно. Вече четири години той се занимава със световни юридически състезания и признава, че предпочита да си остане треньор. Подготовката продължава 9 месеца, но това е най-смислената извънаудиторна заетост за студентите. Те получават достъп до източници, до които иначе нямат, до литература, която няма да прочетат, докато учат за изпити, запознават се с интересни международни казуси, упражняват английския си език, защото цялото състезание се провежда само на английски. Всичко това влиза в CV-то им и им помага да си намерят работа, още повече че големият спонсор на това състезание е адвокатската кантора „Уайт едн кейс“, същата, която представлява България пред Международния съд.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!