С международна конференция отбелязаха годишнина на специалност "Философия" във ВТУ | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

С международна конференция отбелязаха годишнина на специалност „Философия” във ВТУ

Публикувана на: 16.04.2018г. 391 прегледа

50 УЧЕНИ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ, ДОКТОРАНТИ И СТУДЕНТИ ОТ БЪЛГАРИЯ, СЪРБИЯ И РУМЪНИЯ УЧАСТВАХА В МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ, посветена на 25-годишнината на специалност „Философия“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Форумът беше част от тържественото отбелязване на 55-ата годишнина на Великотърновския университет.

Сред участниците в конференцията са и преподаватели от Философския факултет на Университета в Букурещ, с когото търновският едноименен факултет има партньорски отношения вече 10 г. Двата факултета подготвят в момента разкриването на съвместна магистърска програма на английски език „Европейски изследвания“. Проф. Виорел Визуряну, зам.-декан на Философския факултет на Университета в Букурещ, беше сред пленарните докладчици, както и почетният професор на Философския факултет на ВТУ проф. д-р Слободан Нешкович, ръководител на Центъра за стратегически изследвания на националната сигурност. При откриването на конференцията проф. Нешкович официално получи плакета си за присъденото му от Академичния съвет почетно звание. Тогава своите награди получиха и тримата победители в националното състезание за философско есе, организирано от Философския факултет.

В рамките на конференцията се проведе и студентски научен форум на тема „Предизвикателства пред човека в съвременния свят“. 24 студенти участваха със свои доклади в кръглата маса.

Специалността „Философия” е открита през учебната 1992 – 1993 г. и някои от най-известните й възпитаници, като вицепремиера Томислав Дончев и председателя на културната организация „Амалипе“ Деян Колев, завършват в първия випуск, припомниха организаторите на конференцията.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!