Хлапета от училище "Св. Патриарх Евтимий" подариха на магистратите символичен плакат и облякоха тоги | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Хлапета от училище „Св. Патриарх Евтимий” подариха на магистратите символичен плакат и облякоха тоги

Публикувана на: 16.04.2018г. 789 прегледа

240 души гостуваха в храма на Темида в Деня на отворените врати

Близо 240 души участваха в инициативата Ден на отворените врати на органите на съдебната власт във Велико Търново, която по традиция се прави навръх 16 априлДен на конституцията и юриста.

„Изключително съм щастлива да видя толкова много млади хора – ученици и студенти – които проявяват интерес към работата на органите на съдебната власт в старата българска столица. За съжаление, през годините се появи и постепенно се задълбочи един дефицит на правна култура, на знания и разбиране за ролята и значението на съдилищата, прокуратурите и следствието, което позволи в обществото да се насадят много „митове“ и едно трайно негативно отношение към съдебната власт като цяло. Липсата на правна култура обаче ограничава възможностите на гражданите да защитават своите собствени права”, заяви Мая Маркова, зам.-председател на Апелативния съд. „Надявам се да почувствате духа на закона в съдебната палата и да усетите отговорностите, които носим ние”, каза Таня Недкова, зам.-апелативен прокурор.

И през тази година изключително активно участие взеха студентите от специалност „Право“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методии“. Под ръководството на прокурор Румяна Ирманова те разработиха ролево представяне на всички етапи на досъдебното и съдебното производство по реален случай на тежко престъпление с много голям обществен отзвук. Бъдещи юристи под ръководството на съдия Владимир Страхилов и прокурор Таня Катрева пък разиграха симулативен съдебен процес по наказателно дело срещу млад мъж, обвинен в хулиганство срещу лекар в медицинско заведение.

Около 60 гимназисти от ПГТ „Д-р Васил Берон“, ПГСАГ „Ангел Попов“ и СУ „Емилиян Станев” участваха в информационни турове в Съдебната палата. Всеки от учениците получи и специална грамота.

През тази година бе обърнато още по-голямо внимание на най-малките ученици, като съдебната палата в Деня на отворените врати посетиха общо три класа от началните курсове на ОУ „Св Патриарх Евтимий“ и СУ „Вела Благоева“. Пред малките ученици бяха представени адаптирани презентации на съда и залите за изслушване на деца. Учениците от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ бяха подготвили специален плакат като символичен подарък за магистратите.

Н. ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!