49 четения

Ива Йонова и хор „Кантилена“ пяха в Желязната църква в Истанбул навръх Великден

ВЕЛИКДЕНСКИ КОНЦЕРТ ИЗНЕСОХА НАВРЪХ СВЕТЛИЯ ПРАЗНИК ИВА ЙОНОВА И ХОР „КАНТИЛЕНА“ В ЦЪРКВАТА „СВЕТИ СТЕФАН“ В ИСТАНБУЛ. Близо час е продължил концертът на българските изпълнители, които са представили програма от църковнославянски песнопения. Диригент и ръководител на хора е маестро Анета Павлова. Ива Йонова, която в момента е преподавател в консерваторията в Анкара, е имала две солови изпълнения.

По покана на българския консул в Истанбул Ангел Ангелов се е състоял концертът, който обаче е бил организиран изцяло от Ива Йонова. Двамата се запознали на тържествения коктейл в Анкара, който българските дипломати в Турция са дали по повод българското председателство на Съвета на Европа. „Тогава г-н Ангелов предложи да направим концерт още на 3 март, но организацията се оказа малко по-сложна и хор „Кантилена“ успя да пътува за Великден, което направи празника в Истанбул още по-пищен за българите там“, разказва Ива и допълва, че църквата се оказала тясна, за да побере всички сънародници, които искали да чуят търновския хор. Още при първите песнопения публиката станала на крака и до края на концерта хората повече не седнали по местата си.

Сред официалните гости е била и посланичката ни в Истанбул Надежда Нейнски, както и представители на консулството ни там.

Плакет, посветен на 120-годишнината от построяването на църквата „Св. Стефан“, известна повече като „Желязната църква”, е получил търновският хор. Това е бил и първият концерт след възстановяването на храма. Консулският екип и Ива Йонова обаче са категорични, че това няма да е последното българско събитие в църквата.

В момента Ива Йонова работи в Държавната консерватория „Хаджетепе“ в столицата на Турция, където преподава оперно пеене и води авторски майсторски класове. Освен в Анкара тя често работи и в Измир, където пътува за майсторски класове.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!