Мигриращите птици избягват тропическите болести

След като изследвали имунните системи на редица видове немигриращи птици в Африка и Европа, както и на мигриращи птици, които зимуват в Африка, но се връщат в Европа, за да снесат яйца и да отгледат малките си, учени заключиха, че птиците в африканските тропици имат по-силна имунна система, съобщи ЮПИ.
Птиците в Африка са изложени на повече болести, така че е логично да имат по-силна имунна система. Учените обаче с изненада установили, че мигриращите птици имат същата „опростена“ имунна система като тази на немигриращите птици в Европа.
„Изненадващо е, че имунната система на мигриращите птици се отличава със същото малко разнообразие като онова на немигриращите птици в Европа – заяви Хелена Вестердал от университета в Лунд, Швеция. – Все пак мигриращите птици трябва да са резистентни не само към болестите в Европа, а и по време на миграциите си във и извън тропиците.“ Получените резултати навеждат на мисълта, че недостатъците на силната имунна система са били недооценени.
По-силната имунна система увеличава риска от автоимунни болести и хронични възпаления. Рискът е по-голям за младите птици, които за пръв път са изложени на заболявания, но мигриращите птици, които напускат Африка, за да снесат яйца и да отгледат малките си, могат да го намалят, без да притежават „сложна“ имунна система. „Когато снасят яйца, мигриращите птици са се отдалечили от много болести и затова не се нуждаят от имунна система, която да е също толкова разнообразна“, поясни Емили О’Конър от екипа.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.