Откраднаха акумулатора на временния светофар, предстои затваряне на пътя към Арбанаси | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Откраднаха акумулатора на временния светофар, предстои затваряне на пътя към Арбанаси

Публикувана на: 17.04.2018г. 3696 прегледа

Обиколният маршрут ще е около Царевец

 

ЗЛОСТОРНИЦИ СА РАЗБИЛИ ПРЕЗ НОЩТА СРЕЩУ ПОНЕДЕЛНИК ВРЕМЕННИЯ СВЕТОФАР НА СВЛАЧИЩЕТО ПОД ЦАРЕВЕЦ И СА ОТКРАДНАЛИ АКУМУЛАТОРА МУ. Цената на съоръжението е над 2 хил. лв, а от общинската фирма „Организация на движението паркинги и гаражи“ работят по отстраняването на повредата. Случаят е доста нелеп, тъй като зарядът не може да послужи за нищо друго на апаша, освен ако не иска да го монтира на собствен подвижен светофар. Реално щетите за кметството са големи, докато, ако предаде батерията за отпадъци, крадецът едва ли ще получи повече от десетина лева. Светлинната индикация бе поставена преди две седмици, след като пътят над църквата „Св. 40 мъченици“ се свлече. Чрез нея се регулираше целият трафик от и към Арбанаси и кв. „Асенов“. Междувременно в района се провеждат и геоложки проучвания, за да се установи причината за пропадането на основната отсечка, както и вариантите за укрепването й. От лятото пък предстои пълно затваряне заради строителните дейности, които ще приключат най-рано в края на годината. Междувременно цялото движение от и към Арбанаси ще се пренасочи по обиколния маршрут под Царевец, като трасето под Балдуиновата кула вече се изкърпва.

СВЛЕЧЕНИЯТ УЧАСТЪК МЕЖДУ КРЕПОСТТА И ЦЪРКВАТА „СВ. 40 МЪЧЕНИЦИ“ ПОЧТИ СИГУРНО ЩЕ СЕ ВЪЗСТАНОВИ ВЪРХУ НОВА ПОДПОРНА ПЛОЧА С КОЛОНИ, КОЯТО ЩЕ „ДЪРЖИ” ПЪТЯ. Именно така бе направен преди 15 години и свлеченият участък до този, който пострада сега. Експерти припомнят, че в началото на 2003 г. се срина съседното място в близост до моста към Арбанаси. Тогава огромни скални късове и тонове пръст се изсипаха върху средновековния манастир „Великата лавра“, който се намира в близост до църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново, след снеготопенето. Само седмица преди това пък друго свлачище се срина върху църквата. Срутването стана през нощта и за щастие, тогава не пострадаха хора. Сега ситуацията се повтаря, но с участъка, разположен по-нагоре от тогавашното срутване.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Коментари за "Откраднаха акумулатора на временния светофар, предстои затваряне на пътя към Арбанаси"

 • 16.04.2018 в 14:56

  Жалка работа,но докато за подобни прояви не се наказват извършителите с обществено полезен труд ,а се наказват с някаква пробация дето трябва да се разписват в тефтер незнайно защо и с необясним ефект то подобни прояви ще продължават да се случват типично по балкански!

  Отговор
 • 16.04.2018 в 15:35

  Преди малко минах от там – 3-4 мангусти отново обикаляха.

  Отговор
 • 16.04.2018 в 20:58

  Ще бъдат хванати, осъдени ама не и в БЪЛГАРИЯ.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!