Арбанасчанка празнува 100 години, усмихва се, става рано и пийва ракийка за дълъг живот

Донка Попова посрещала цар Борис и хиляди туристи като екскурзовод

100-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ ОТБЕЛЯЗА АРБАНАСЧАНКАТА ДОНКА МИНЧЕВА. ЛЕЛЯ ДОРА, КАКТО Я НАРИЧАТ МНОЗИНА, СЪБРА В ДОМА СИ БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛИ, ЗА ДА ГИ ПОЧЕРПИ И ВСИЧКИ ЗАЕДНО ДА СЕ ПОВЕСЕЛЯТ ЗА ЗДРАВЕТО НА НАЙ-ВЪЗРАСТНИЯ ЖИТЕЛ В РАЙОНА. Независимо от достолепната си възраст Донка Попова не спира да се усмихва и е душата на всяка компания. „Нямам рецепта за дълголетие, не правя диети, нито спазвам режими. Ставам рано, пийвам винце и ракийка, смея се и гледам да не се ядосвам. Спокойствието е всичко“, разказа за „Борба“ самата тя.

Донка Попова е родена на 16 април през далечната 1918 година. Дълго време е работила като екскурзовод в Арбанаси. Лично е посрещала цар Борис и сина му Симеон, на който изнесла пространна беседа. Помни незабравимите си срещи с Невена Коканова и Раде Маркович по време на снимките на култовия филм „Крадецът на праскови“, за който селото е използвано за декор.

От името на кметството специален поздравителен адрес, както и подарък – 500 лв., й връчи кметът Тодор Кръстев. „Леля Дора е живата история на Арбанаси – прекрасен и жизнен човек, който е пример и вдъхновение за всички с неизчерпаемата си енергия и чаровна усмивка. Когато човек е добър и богат вътрешно, Господ го дарява със спокоен и дълъг живот“, коментира и самият Кръстев.

СЪПРУГЪТ АЛЕКСАНДЪР ПОПОВ Е БИЛ 15 Г. КМЕТ НА АРБАНАСИ

„Аз съм коренячка арбанасчанка. Рано съм изгубила близките си, но за мен се грижеха племенниците ми, на които съм благодарна. Само за 40 дни погребах дъщеря и съпруг, но така ми било писано“, разказва Донка Попова. Когато е на 28 г. от бъбречно заболяване умира дъщеря й. 40 дни по-късно, през 1977 г., от този свят си отива и съпругът й Александър Попов. Преди това той е бил кмет на селото от 1960 г. до 1975 г. Тогава за леля Дора започват да се грижат племенниците й Петър Александров, Милка Младенова и Мария Георгиева. След загубата моето семейство са те“, разказва столетницата.

Тя не крие, че нищо човешко не й е чуждо. Допреди няколко години даже сама е правила вино и ракия, но вече не й стигат силите за това и само консумира. Обича да си похапва и сухи мезета, а най-вкусни са й тези, приготвени от кмета Тодор Кръстев, който е чест гост в дома й. Леля Дора става около 5 часа всяка сутрин, пие кафе или чай и закусва. Приема гости и не спира да се усмихва и разговаря. Слуша музика и се грижи за градинката на къщата, а вечер гледа телевизия.

„Арбанаси е било гръцко село. Като малка помня, че тук имаше 100-150 къщи, сега са повече, но хората продължават да са разбрани и културни. Нямаше големец, който да не мине оттук и да разгледа уникалната архитектура. Всички сме ги посрещали. Когато дойдоха царете Борис и Симеон, сме ги чакали до Царската къща. Не можеше да се мине от народ. 25 години съм работила като екскурзовод и всички ме търсеха да им разказвам за историята на селото. Така се запознах и с Невена Коканова и Раде Маркович. Великолепни актьори. Незабравими за мен са сцените с тях в лозята и градините“, спомня си още Донка Попова.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

One thought on “Арбанасчанка празнува 100 години, усмихва се, става рано и пийва ракийка за дълъг живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.