Офроуд сафари по хълмовете на старата столица и Арбанаси ще прави 20-годишен търновец

Дамян Стефанов учи международни отношения и в момента е доброволец към Европейската комисия в България

ОФРОУД САФАРИ ПО ХЪЛМОВЕТЕ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО И АРБАНАСИ ОРГАНИЗИРА 20-ГОДИШНИЯТ ДАМЯН СТЕФАНОВ. Младият търновец е решил да стартира нестандартната си туристическа услуга още в края на тази седмица и вече е готов с няколко варианта на маршрута, по който ще преминава с джипа.

„Offroad Safari е пълното и точно наименование на приключението, към което съм тръгнал. Е, на Арбанаси и край Велико Търново диви животни няма, но пък има приказни гледки. Така че нашето ще бъде разходка с джип, която започва от място, удобно за туристите или за търновци, които искат да преживеят такъв вид разходка. След това ще минаваме покрай Царевец, църквата „Св. 40 мъченици“, старата част на Велико Търново и до Арбанаси. Оттам вече излизаме от пътя и тръгваме по черен път в пресечена местност. 15 минути по-късно пред нас се разкрива невероятна гледка към Арбанаси и цялото Велико Търново. Ще имаме няколко минути време да се наслаждаваме, да снимаме, да си отдъхнем“, разказва идеята си Дамян. После разходката продължава по следващия офроуд маршрут, който е малко по-хард, особено ако теренът е DAMYANдостатъчно кален. Минава се през Арбанаси, до телевизионната кула и се тръгва надолу по хълмовете към Ксилифор.

Около час продължава цялата обиколка, която като разстояние е около 30 км. Половината от тях са на пресечен терен. „Офроуд означава извън път. Ние му казваме да се движиш по черен път, без асфалт. Аз обаче съм подбрал няколко маршрута. Единият със сигурност ще е много приключенски, за младите хора, които искат да вдигнат адреналина си на макс. Има и по-лек терен, който ще предлагам за тези, които не са почитатели на екстремалните преживявания и за по-възрастните туристи. Напълно безопасни са всички маршрути, независимо колко са трудни терените. Минавал съм ги вече няколко пъти с джипа, за да ги проуча детайлно. Водих приятели, возих и майка ми, която призна, че по-интересно приключение отдавна не е имала“, казва Дамян.

30713180_10208710460357515_533253123607625728_nРУСКИ ВОЕНЕН ДЖИП „УАЗ” СИ Е КУПИЛ ДАМЯН СПЕЦИАЛНО ЗА ОФРОУД РАЗХОДКАТА. Машината е сравнително нова, произведена е 1995 г., но иначе може да скърца като същински стар руски автомобил. Дамян сам е махнал покрива и прозорците на джипа, за да изглежда колата като истински джип за сафари. „Цялата работа е в това, че тези джипове са правени за военни, за хора, които сами да могат да поправят повредите, когато такива се случват, затова и машините бързо се разскърцват и започват да изглеждат стари. Трудно се кара такъв джип и аз доста време се упражнявам на него, но вече съм майстор и познавам всеки звук и всеки детайл на джипа“, категоричен е Дамян, който обожава джипове от малък.

Дамян е наследил любовта си към колите от дядо си, който е бил автомобилен състезател. Баща му също е запален по колите, затова и Дамян умее да шофира отдавна. Взел книжка само два дни, след като навършил допустимата за това възраст. И оттогава не слиза от колата си. Сменил е вече пет-шест автомобила, на които се е учил да бъде добър и сигурен шофьор.

30742035_10208710460517519_6592038173814030336_nВ МОМЕНТА ДАМЯН Е ВТОРОКУРСНИК В СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ, КЪДЕТО УЧИ МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ. ОСВЕН ТОВА Е ДОБРОВОЛЕЦ КЪМ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ В БЪЛГАРИЯ. Младежът посреща и придружава министри от европейските страни при техните официални и формални посещения в страната по време на шестмесечното ни председателство на Съвета на Европа.

„Харесва ми да бъда доброволец, защото така опознавам практическата страна на моята специалност. Затова още докато бях в първи курс, ходих на различни стажове във вътрешно и външно министерство, както и в различни организации. Сега съм лиазон или придружител на министри от европейските държави. Посрещам, общувам с тях, научавам подробности за работата им, каквито никога не бих могъл да разбера само от учебниците и лекциите, трупам опит. И вече знам, че дипломат не искам да бъда, защото тогава ще трябва да работя 4 години навън, две години в България. А аз искам да живея и да работя в България“, категоричен е Дамян.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

4 коментара за “Офроуд сафари по хълмовете на старата столица и Арбанаси ще прави 20-годишен търновец

 • 18.04.2018 в 13:20
  Permalink

  Представям си какви следи ще остави джипа по поляните и склоновете. Ходете пеша!

  Отговор
  • 18.04.2018 в 14:23
   Permalink

   Здравейте!
   Джипът се движи само по предварително определен маршрут, който представлява черен път. Не се минава по поляни и склонове, където няма обособен път.

   Отговор
   • 18.04.2018 в 22:18
    Permalink

    Браво!

 • 19.04.2018 в 12:46
  Permalink

  Първата снимка с приключенците наистина е правена на „черен път“. Такова понятие в правния мир липсва. И каква е връзката между скърцаща у(ж)азка и доброволец, придружител на министри? Един въпрос остава след прочитането на статията – каква и е темата?
  Бих получил „среден (3)“ по милост за тази статия от учителката ми по литература.

  Аджамията офроудър първо да се запознае с това:

  Чл. 148. (1) Товарни превозни средства и пътни превозни средства с животинска тяга могат да се движат в горските територии и по горските пътища само във връзка с изпълнение на горскостопански, селскостопански и ловностопански дейности.
  (2) Обстоятелството, че превозното средство ще се ползва за изпълнение на дейностите по ал. 1, се удостоверява със:
  1. документ, издаден от директора на държавното горско стопанство или на държавното ловно стопанство без заплащане на такса – когато дейността се извършва от стопанството или е възложена от него;
  2. разрешително за лов, валидно за конкретната дата и място на ловуване;
  3. документ, издаден без заплащане на такса от кмета на общината, района, кметството или кметския наместник – в останалите случаи.
  (3) Движението на превозните средства по ал. 1, когато не е свързано с изпълнение на горскостопански, селскостопански или ловностопански дейности, е допустимо само когато:
  1. е дадено разрешение за това от директора на регионалната дирекция по горите или от оправомощено от него длъжностно лице, или
  2. е по пътища и трасета, които са специално обозначени за такива цели.
  (4) Собствениците или ползвателите на имоти, за чието ползване е необходимо преминаването с товарни превозни средства и пътни превозни средства с животинска тяга по горски пътища, получават разрешение за движение по конкретните пътища от кмета на общината, района, кметството или кметския наместник по местонахождението на имота.
  (5) Документите за достъп на превозните средства по ал. 1 са:
  1. със срок на действие до приключване на съответната горскостопанска, селскостопанска и ловностопанска дейност;
  2. безсрочни – за собствениците или ползвателите на имоти по ал. 4.
  (6) Лицата, които издават документи за достъп по този закон, съхраняват копие от тях в срок до една година от издаването им.
  (7) Движението по горските пътища на пътни превозни средства, извън посочените в ал. 1, се извършва при условия и по ред, определени с наредбата по ал. 11. Управлението на велосипеди, както и ездата в гората са разрешени само по горските пътища и по обозначените за целта трасета.
  (8) По искане на кметове на общини директорът на регионалната дирекция по горите със заповед може да определи горски пътища, за които движението на пътни превозни средства е свободно.
  (9) Общините, по чието искане е издадена заповедта по ал. 8, са длъжни за своя сметка да обозначат съответните пътища и да осигуряват тяхната текуща поддръжка и ремонт.
  (10) Собствениците и ползвателите на имоти в горските територии или граничещи с такива не могат да ограничават достъпа до горските пътища, включително чрез ограждане или по друг начин, ограничаващ свободното им ползване.
  (11) Условията и редът за движението по горските пътища, за поставяне на пътни знаци и техните образци, както и образците на документите за достъп до горските територии се определят с наредба на министъра на земеделието и храните и министъра на вътрешните работи.

  Чл. 149. (1) Забранява се движението на пътни превозни средства и ездата по обозначените туристически пътеки, освен когато туристическата пътека съвпада с горски път или е част от обозначено трасе.
  (2) Обозначаването на нови туристически пътеки и трасета в горските територии се извършва със съгласие на собственика, съответно на лицата, на които територията е предоставена за управление.

  Чл. 150. (1) Организирани обществени или спортни мероприятия в горските територии, както и в територии, които граничат с такива, могат да се провеждат след получаване на разрешение от директора на съответната регионална дирекция по горите.
  (2) Искането за издаване на разрешение се подава най-малко 14 дни преди датата на мероприятието, като се посочат мястото на провеждане и очакваният брой участници и се приложи писмено съгласие на собственика или на лицето, управляващо територията.
  (3) Разрешението се издава в срок до 7 дни преди датата на провеждане на мероприятието и в него могат да бъдат определени допълнителни условия за провеждане на мероприятието, които са задължителни за организатора.
  (4) Организаторът на мероприятието по ал. 1 осигурява:
  1. пожарната безопасност на провежданото мероприятие;
  2. почистването на територията и премахването на поставените преместваеми обекти.

  Ако извади разрешение, ще се сдобие с почетно членство в „Злите сили“. Всички ще налазим след него, ако може да докара повече приключенки, или в краен случай – по-женствени приключенци и ще настане сериозно офроуд забавление!
  Брааампмп!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *