11 четения

След 28 г. чакане собственици на отчуждени паметници на културата най-накрая получават жилища

830 хил. лв. са нужни, за да се изградят три къщи в архитектурен ансамбъл на ул. „Крайбрежна“ във В. Търново

СЛЕД 28 ГОДИНИ ЧАКАНЕ СОБСТВЕНИЦИ НА ОТЧУЖДЕНИ ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА НАЙ-НАКРАЯ ДОЧАКВАТ НОВИ ЖИЛИЩА ПО ЕДНА ОТ НАЙ-ДЪЛГО ПРОДЪЛЖИЛИТЕ ИМОТНИ САГИ В БОЛЯРСКИЯ ГРАД. Сред тях е и бившият областен управител Красимир Генчев. Заради строгите правила за старинни къщи, още в края на соца са взети три сгради на ул. „Крайбрежна“ във Велико Търново, тъй като обитателите им не са имали право да ги събарят или ремонтират, а това е можело да направи само държавата или общината. Процедурата, започнала по Тодорживково време, е продължена през далечната 1990 г. с идването на демокрацията, тогава хората получават оборотни жилища, в които са настанени, а предишните им къщи са съборени и са вдигнати само грубите основи на нови сгради. Вече 28 години обаче проектът не е завършен и собствениците не са обезщетени. Едва в наши дни по настояване на кмета Даниел Панов това ще се случи, като за тях ще бъдат дадени нови апартаменти от общинския резервен жилищен фонд. Великотърновският общински съвет ще разглежда и одобрява процедурата на заседанието си след седмица.

САГАТА С ПАМЕТНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА

Още през 1984 – 1985 г. шест къщи на ул. „Гурко” и на „Крайбрежна” са отчуждени като паметници на културата. Тогава действащият Общонароден комитет за развитието на Велико Търново решава по двете старинни улици да бъде запазена пълната автентика на сградите, а вместо старите имоти да се направят нови, като се спазят всички обеми и характерна визия. Тогава никой не пита обаче обитателите им дали са съгласни, или не, а просто къщите им са прибрани. Дотогава те са били със статут на движими културни ценности като паметници в ансамблово значение, сочат документи, с които „Борба“ разполага. Оттогава по проекта не се е случило нищо, освен че са съборени старите сгради и вместо тях са положени само основи на нови. Направени са четири полуподземни етажа, които са изоставени и от тях и досега стърчат арматури. Строителството им е прекратено с акт от март 2007, заради липсата на финансиране. Година по-късно проектът е преработен и съгласуван с Министерството на културата. По изчисления на експерти, за да се донаправят къщите, са нужни поне 830 хил. лв., каквито няма.

Две са отчуждените къщи близнаци на N 10 и 12. Съсобственици на първата са Димитър Давидов и Венелин Давидов, който вече живее в Съединените щати. Съседният имот пък е на фелдшера Огнян Иванов. Къщата е взета от неговите родители още докато е осмокласник.

Отчужденият имот на „Крайбрежна“ 12 А пък е на бившия областен управител Красимир Генчев. Реално за приключване на сагата бяха необходими 28 години, в които нито собствениците си получиха нови сгради, нито държавата и кметството направиха архитектурен ансамбъл на старинната улица.

След като приключи процедурата по обезщетението, основите на бъдещите къщи на ул. „Крайбрежна“ ще станат общински. Кога и как кметството ще довърши сградите обаче не е ясно.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 коментара за “След 28 г. чакане собственици на отчуждени паметници на културата най-накрая получават жилища

  • 18.04.2018 в 13:51
    Permalink

    Още много бивши собственици на отчуждени имоти, но не получили имот като обезщетение има. Много от тях са в парцела на бившия ГУМ, закупен от „Черепа“, който обаче не пое ангажимента да обезщети бившите собственици, върху чиито имоти е построена сградата. И докато реалните чакаха и все още чакат да получат обезщетение в старата част, много бивши градски и партийни първенци напазаруваха нови къщи в старата част на силно субсидирани цени, като в повечето случай платената от „другарите“ цена беше 1/3 от строителната, без да се смята цената на земята. А простосмъртните бивши собственици все още чакат обезщетение в имот..

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!