120 четения

С последно поколение лапароскопска апаратура МОБАЛ вече е конкурентна на университетските болници

Техниката е на стойност 130 000 лв. и част от програмата за мащабно преоборудване на болницата

 

ПЪРВА И ВТОРА ХИРУРГИЯ ПРИ МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ – В. ТЪРНОВО, ВЕЧЕ РАЗПОЛАГАТ С НАЙ-СЪВРЕМЕННАТА ЛАПАРОСКОПСКА АПАРАТУРА ЗА ОПЕРАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ. Техниката е на марка „Олимпус” и е закупена със 130 000 лв. собствени средства на болницата. Чрез нея вече се извършват безкръвни операции за отстраняване на жлъчен мехур, а амбицията на специалистите е в близко бъдеще методът да се прилага и при херния. Реализирането на тази цел ще превърне лечебното заведение в конкурентно на университетските болници, тъй като към момента само в тях се провежда лапароскопска херниопластика.

Д-р Стефан Филев, д-р Николен Стойнов и д-р Божидар Ангелов
Д-р Стефан Филев, д-р Николен Стойнов и д-р Божидар Ангелов

Новата техника дава цифрова видуализация на образа, което подобрява в значителна степен качеството на интервенцията. Камерата й е 30-градусова и прави изображението детайлно. Има система за автоконтрол и по този начин гарантира сигурност и прецизност.

„АПАРАТУРАТА Е ОТ ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ. ЩЕ НИ ПОЗВОЛИ ДА ПОВИШИМ КАЧЕСТВОТО НА ЛАПАРОСКОПСКИТЕ ОПЕРАЦИИ, ТЪЙ КАТО С НЕЯ СЕ РАБОТИ МНОГО ПО-ЧИСТО И ЛЕКО. Ползата за пациента е, че ще се възстанови за доста по-кратък период и скоро след процедурата ще бъде изписан“, увери д-р Николен Стойнов, началник на Втора хирургия. Той сподели, че лапароскопските операции в отделението датират от 2004 година, но старата техника затруднявала работата на него и колегите му, тъй като с времето се амортизирала.

С новата апаратура ще продължи прилагането на безкръвния метод за отстраняване на жлъчен мехур. Неотдавна специалистите преминали обучение в болница „Тракия“ в Стара Загора при проф. Александър Юлиянов. Д-р Стойнов подчерта, че това е следващата стъпка за двете отделения и ще се работи тези интервенции да станат рутинни и във Велико Търново.

„ХИРУРЗИТЕ ЗАСЛУЖАТ ДА ИМА СЪВРЕМЕННА МАТЕРИАЛНО-ТЕХНИЧЕСКА БАЗА И АПАРАТУРА, ЗА ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА. По този начин качеството на здравната услуга ще бъде на необходимото ниво и ще носи удовлетворение както на работещите в болницата, така и ще спомогне за по-бързото възстановяване на пациентите“, коментира директорът на МОБАЛ д-р Стефан Филев. Той уточни, че новата техника е част от програма, направена от ръководството на болницата за обновяване на техническото й оборудване. По негови думи по-голямата част от поставените цели вече са факт. Има закупен и нов 3D ехограф за диагностика на спешни състояния, който заменил стария, използван последните 12 години. Предстои да се купи още ехограф и операционен микроскоп за операционните зали, хистокинет за отделението по патология, оборудване на неврохирургичното звено и други. „Въпреки недостига на средства в системата на здравеопазването и кадровия дефицит ние ще продължаваме да правим всичко възможност за повишаване нивото на работа на областната болница“, завърши д-р Филев.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

5 коментара за “С последно поколение лапароскопска апаратура МОБАЛ вече е конкурентна на университетските болници

 • 17.04.2018 в 19:53
  Permalink

  Кога ще имате апаратура за лазерно премахване на простатата

  Отговор
 • 17.04.2018 в 22:59
  Permalink

  Е то хубаво 130000 лв за апарат, но остана ли читава доктор в Търново, че да работи с него?

  Отговор
 • 18.04.2018 в 13:38
  Permalink

  Какво значи собствени средства на болницата.Това са пари от незаплатен труд на лекарите и трябва да отидат за повишаване на мизерните им заплати. А за апаратурата и сградата трябва да се грижи собственикът- държавата.

  Отговор
 • 18.04.2018 в 14:19
  Permalink

  По-добре е превенцията от рязането на хората. Оставете последен или предпоследен модел. Няма нищо по хубаво да си останем с всички органи които Господ ни е сътворил. Грижете се за тях. Има всички възможни методи и начини да го постигнете. Докторите в краен случай. А за храненето да не говорим, то е ясно откъде идват всички болести , а другите са от мисленето.

  Отговор
 • 18.04.2018 в 17:07
  Permalink

  От 01.04.2018 нямаше ли да стартира строежът на новото крило , което да прибере отделенията от Стара болница? Или беше първоаприлска шегичка !?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *