Горещи новиниНовини

Първа копка на Кризисен център за лица, изпаднали в беда

Инвестицията е на стойност над 2 млн. лв., а двете къщи ще могат да приютяват 30 души

С ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ В КВАРТАЛ „ЗОНА В“ В СТАРАТА СТОЛИЦА ВЧЕРА БЕ ДАДЕН СТАРТ НА СТРОИТЕЛНО-МОНТАЖНИТЕ ДЕЙНОСТИ ПО ПРОЕКТ „ИЗГРАЖДАНЕ НА КРИЗИСЕН ЦЕНТЪР ЗА ЛИЦА“. Той е на стойност 2 169 123,77 лв. и се осъществява с финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“. Предвижда се изграждането на две къщи с общ капацитет 30 места, където да се подслоняват хора, пострадали при бедствия, аварии, насилие и трафик. Първата копка на центъра направиха зам.-кметът на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков и Лъчезар Лалов, представител на фирмата изпълнител „Инженеринг“ ДЗЗД. Отец Славчо освети строежа, проведе ритуал с три камъка за успех на проекта и също заби кирка в земята.

С инвестицията, която общината привлече от ОП Региони в растеж“, ще разширим комплекса от социални услуги, предлагащи се в старата столица на хора от широки целеви групи. Наскоро отбелязахме Великден и едно от вечните послания на празника е да бъдем солидарни и съпричастни към изпадналите в нужда. Именно това е целта на проекта“ , заяви Карабаджаков.

Кризисният център ще осигурява социални услуги за лица, пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация. Вратите му ще бъдат отворени и за семейства, останали без дом вследствие на пожар, наводнение и други природни бедствия. В него потребителите ще могат да останат не повече от половин година, а през това време ще получават и индивидуална подкрепа, задоволяване на ежедневните потребности, правно консултиране и психологична помощ.

ДIMG_4675ВЕТЕ КЪЩИ СЕ ИЗГРАЖДАТ НА УЛИЦА „ДРАГАН ЦОНЧЕВ“ И ЩЕ БЪДАТ ПЪРВИТЕ ПО РОДА СИ, СТРОЕНИ В РЕГИОНА.

Това е иновативен проект, който представлява предизвикателство и за нас като фирма изпълнител. Сградите ще бъдат изпълнени с най-нови технологии и построени по иновативен начин, с модерни топлоизолационни системи на най-високо равнище, фотосоларна инсталация за намаляване консумацията на електроенергия“ , уточни Лалов. Той допълни, че е предвидено и оползотворяване на дъждовните води за поливане на зелените площи около сградите и други дейности, за които е нужна вода. По негови думи бъдещите постройки ще съответстват на градската архитектура и ще хармонизират с околната среда в района. Лалов увери, че центърът ще бъде готов до финалния срок на проекта – 17 юли 2019 година.

ДВЕТЕ СОЦИАЛНИ КЪЩИ СА ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е СРЕД ВОДЕЩИТЕ ГРАДОВЕ ПО ЦЕЛЕСЪОБРАЗНО УСВОЯВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА и пример за останалите населени места в България “, допълни зам.-кметът на старата столица.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Първа копка на Кризисен център за лица, изпаднали в беда

  • Дааа, много хубава инициатива, но защо тези “социални проекти” се правят само в този квартал??? Заприличва на “Да изчистим другите хубави квартали” В Зоната може да натъпчем всичко.
    Не е ли редно този вид услуги и контингенти да се поразпръснат в целия район? Не е само В. Търново, я?

    Отговор
  • “….По негови думи бъдещите постройки ще съответстват на градската архитектура и ще хармонизират с околната среда в района. Лалов увери, че центърът ще бъде готов до финалния срок на проекта – 17 юли 2019 година.”….
    Лалов, с кое строителство по точно в зоната ще хармонизират тия свръхлуксозни къщури на десеторна цена и за какъв им трябва на жертвите на трафик приютени там поливане с дъждовна вода и фотосоларна инсталация….Ако имаше как, аз не се съмнявам, че и ядрен автономен реактор щяхте да изпишете като енергоспестяващ елемент :)))

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *