15 четения

Елена, Свищов и Горна Оряховица представят най-любопитните си празници и дестинации

ЕЛЕНА, СВИЩОВ И ГОРНА ОРЯХОВИЦА ПРЕДСТАВЯТ НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ СИ ПРАЗНИЦИ И ДЕСТИНАЦИИ В ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ „КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ“. Трите общини са разположили на щандовете си огромно количество рекламни материали, а представителите на железничарския град дори привличат гости с огромно плато суджук.

„Това е начин всеки да се докосне до експозицията на горнооряховския суджук и то с всичките си сетива, включително и да опита. Иначе как ще разберат хората, че преди незапомнени времена, предприемчивите горнооряховчани са намерили начин да осигурят трайно съхранение на месото. Тогава са го изсушавали и опушвали, обаче някой някак се сетил, че може и да го кълца и така се появил суджукът“, разказва шефът на Историческия музей Пламен Медемов. После допълва, че в най-ранния етап в производството на суджук майсторите са спазвали точни дати. На 15 август започвало коленето на животните и приключвали докъм Петковден – 14 октомври. После говеждото месо бивало накълцвано ръчно с помощта на касапски сатър или брадвичка. Продуктите били завивани с черги да се стоплят и следвало сушенето им в естествени условия – под северните стрехи на суджукарските работилници. И идвало време за дегустация”, заключава г-н Медемов, докато щедро предлага на посетителите на щанда да опитат суджука.

Горна Оряховица представя празника на града си, както и предстоящия за първи път Празник на горнооряховското гърне, който ще бъде през есента. Пламен Медемов с удоволствие разказва и за установената вече традиция на Семейните съботи в Историческия музей. И тази година те ще бъдат посветени на етнографията и на археологията.

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ТУРИСТА, ИЗРАБОТЕН ОТ ВЪЗПИТАНИЦИ НА ДЪРЖАВНАТА ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИЯ „ДИМИТЪР ХАДЖИВАСИЛЕВ“ КРАСИ ЩАНДА НА ОБЩИНА СВИЩОВ. Луксозната книжка разказва за най-интересните забележителности на крайдунавския град, сред които къщата музей „Алеко Константинов“, Етнографския музей, Светиниколското училище, църквата „Св. Преображение Господне“, парк „Калето“, едноименната крепост, Стопанската академия, Часовниковата кула…

Тази година Свищов презентира и луксозното си издание „Свищов, градът на първите“, в което са събрани всички известни и доказани факти и събития, случили се първо в града. А те започват с излизането на първата печатна книга „Абагар“ през 1651 г., първото крупно дарение за просветни цели по българските земи, направено от свищовския търговец Филип Сакеларевич, създаването на първото българско читалище, първата обществена библиотека у нас и още много други първи неща – общо 53 известни до момента.

Специално място на щанда на крайдунавската община заема и Свищовското съкровище, открито през 2011 г. от Росен Тодоров в местността Корея. То включва 13 златни накита с общо тегло 266,5 грама. Преди две години Градският исторически музей кандидатства по програма „Местни инициативи“ на Община Свищов за изработка на реплики на златните накити. Репликите вече са готови и са на разположение на гостите в свищовския музей. А оригиналното съкровище почти не остава в България заради огромния интерес към него от различни краища на света.

ИСТОРИЯТА НА СЕЛО РАЮВЦИ И МЕМОРИАЛНИЯТ КОМПЛЕК „ВЪЛЧАН ВОЙВОДА“ СА ХИТЪТ НА ШАНДА НА ОБЩИНА ЕЛЕНА. Селото от години набира популярност, благодарение на една частна инициатива, чиято цел е Раювци да се превърне в най-китното и привлекателно селце на България. В края на лятото там се провежда празник на българския дух, който събира хиляди българи от цялата страна, които се наслаждават на спектакли и танци и могат да видят и единственият у нас паметник на Вълчан войвода. А от края на миналата година в Раювци има още едно привлекателно място, което местните сравняват със Стоунхендж. Мегалитният комплекс е поредната родолюбива инициатива – подредени грамадните каменни блокове, на които са издълбани мъдри думи на Ванга, Слава Севрюкова, на пророка на народа дядо Влайчо, на Петър Дънов, Паисий Хилендарски, Ботев, Левски, Стефан Стамболов и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!