Не само излишното тегло е опасно, важен е и силуетът

За доброто здраве на сърцето не са опасни единствено излишните килограми, важна в това отношение се оказва и формата на силуета на човека, съобщава Франс прес.
Агенцията се позовава на изследването на екипа на Хосе Медина-Ихохоса от клиниката „Майо“ в град Рочестър, щата Минесота.
По думите на учения хората с нормално тегло но с голям корем са подложени на по-голям риск от сърдечни заболявания в сравнение с онези, които нямат голям корем, но пък са затлъстели.
С други думи една непропорционална обиколка на талията се оказва по-голям рисков фактор, отколкото високият индекс на телесната маса. Екипът от клиниката „Майо“ проучил медицинските досиета на 1 692 американци и европейци в периода 1997-216 година. Участниците били на възраст над 45 години. Било констатирано, че при крушовиден силует на тялото и при нормално тегло съществува два пъти по-голям риск за развиване на сърдечна болест. Обиколката на талията става проблематична тогава, когато тя надминава с 90 процента обиколката на ханша при мъжете и с 85 процента при жените. Тогава говорим за коремно затлъстяване.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *