Нова южноафриканска църква благославя пиенето на алкохол

В новосъздадената църква Габола в градчето Ориндж Фарм близо до Йоханесбург се благославя пиенето на алкохол, което не е считано за грях, предава Асошиейтед прес.
Създателят на новото вероизповедание е самопровъзгласилият се за папа Тсиетси Макити. По време на службите се консумира бира и уиски. Дори когато се ръкополагат нови свещеници, те се помазват с шотландския концентрат и пият от него от сребърна чаша. А миряните скандират „Алелуя“ и на свой ред се черпят с пиво.
„Ние сме църква, която обединява всички южноафриканци, консумиращи алкохол и отхвърлени поради тази причина от останалите храмове, изтъква Тсиетси Макити. Църквата Габола има за цел да вкара отново в правата вяра отхвърлените ни братя и сестри, считани за грешници. Ние пием, за да се изцелим, за да вкараме Светия дух в нас!“, заявява основателят на алкохолното вероизповедание.
Но мнозина в РЮА се чувстват скандализирани от практиките в църквата Габола. Традиционните свещеници настояват властите да я забранят. Мотивът им е, че последователите на „папата“ Макити използват Библията по еретичен начин, като насърчават посещаването на кръчми и пиенето на алкохол. Формалният повод за забраната трябва да бъде неспазването на общинските закони в ЮАР, които не разрешават близкото съседство на храмовете с питейни заведения. А църквата Габола провежда своите служби в Ориндж Фарм именно в опушен бар.
Необичайните религиозни практики не са рядкост в РЮА. Неотдавна беше осъден пастор, който пръскаше лицата на богомолците с домашен инсектицид, за да ги освободи от злите духове, припомня агенцията.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *