18 четения

Безплатен паркинг за 70 коли и 10 автобуса започнаха в подножието на Царевец

Първата копка направиха проф. Г. Камарашев и съуправителите на „Пътни строежи ВТ“ Румен Игнатов и Филип Маринов

НОВ БЕЗПЛАТЕН ПАРКИНГ ЗА 70 АВТОМОБИЛА И 10 АВТОБУСА ЗАПОЧНАХА В ПОДНОЖИЕТО НА КРЕПОСТТА ЦАРЕВЕЦ. Символична първа копка за съоръжението направиха вчера зам.-кметът проф. Георги Камарашев и съуправителите на фирмата изпълнител – „Пътни строежи ВТ“, Румен Игнатов и Филип Маринов. Финансирането е по проекта на община Велико Търново „Съхранена автентична градска среда“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж”. Инвестицията на ул. „Крайбрежна“, която се създава на мястото на бившия наказателен паркинг на паяка, е малко над 300 хил. лв. Парите отиват и за направата на още два обекта, които също ще се изпълняват от най-голямата местна пътностроителна компания и ще са готови до есента. Сред тях е и дългоочакваната обществена тоалетна на един от най-посещаваните местни обекти – Самоводската чаршия.

С новия буферен паркинг значително ще бъде облекчено движението в старата градска част и автобусите, които сега спират пред самата крепост и задръстват движението. „Вече ще ползват новия по-удобен паркинг, който е и близо до новосъздадения парк с макети и ще има охрана и ограничен достъп“, подчерта по време на церемонията проф. Камарашев. „Това е един дългоочакван момент, с който ще бъде решен един от наболелите въпроси във Велико Търново, а именно – въпросът с паркирането, най-вече паркирането на автомобили и автобуси на гости на града. Надявам се в близките два-три месеца паркингът да бъде въведен в експлоатация, така че гостите в разгара на туристическия сезон да могат да го ползват. Изказвам увереност, че фирмата изпълнител ще изпълни качествено проекта в срок, тъй като многократно сме работили с тях, имаме добра комуникация и впечатление от работата им. Надявам се и следващите проекти, които ще бъдат реализирани в общината в рамките на този проектен период, също да допринесат нашият град да добие съвсем нов облик”, каза още зам.-кметът.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

6 коментара за “Безплатен паркинг за 70 коли и 10 автобуса започнаха в подножието на Царевец

 • 24.04.2018 в 15:10
  Permalink

  И как ще се качват стари хора и инвалиди от паркинга до крепостта! Защо премахнахте паркинга,който беше пред входа на крепостта,че да правите сега паркинг на 2 км.Безмозъчни управници.

  Отговор
  • 24.04.2018 в 19:34
   Permalink

   Автобусите спират пред крепостта, разтоварват пътниците и слизат на паркинга, шофьорите чакат обаждане за да се качат обратно горе и така…

   Отговор
  • 24.04.2018 в 19:46
   Permalink

   за инвалидите ще бъде изграден фуникулярен катапулт ,койте ще ги изтрелва направо на върха

   Отговор
 • 24.04.2018 в 21:07
  Permalink

  Трябва един мини-ескалатор. Вместо онази „нахална“ къща, която щръкна вдясно от входа (според мен незаконно) можеше там да излиза ескалатор.

  Отговор
  • 25.04.2018 в 12:19
   Permalink

   Така ли? А онзи „павилион-цирей“, който никога не е съществувал в архитектурния ансамбъл и който затваря и загрозява изгледа към Царевец? Кой го разреши?

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *