54 четения

Зад кадър. Екип от 7 данъчни води люта битка срещу фирми фантоми за над 500 000 лв.

1052 изпълнителни дела за събиране на дългове, основно срещу чужденци, са образувани в общината

МАЛЦИНА СА НАЯСНО КАК 7 ДАНЪЧНИ СЛУЖИТЕЛИ В ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ начело с Красимира Великова събират местните данъци и такси от фирми фантоми, които са основно на чужденци, които освен всичко друго отдавна не са в България. Работата на данъчните е сред най-тежката мисия за всяка една община и лицето на всяка една администрация.

Заради това представяме служителите на отдел „Местни данъци и такси и бюджет„ през погледа на лъчезарната шефка Красимира Великова. Тя е на 46 г., от 16 години работи в общината и първо е била счетоводител. Този отдел възпитаничката на математическата гимназия във В. Търново и на Стопанската академия в Свищов ръководи от 2007 г. Редом с нея сега със събирането на данъци и такси се борят Татяна Серафимова, Румяна Димитрова, Станимир Прашанов, Стефан Ангелов, Даниела Георгиева и Димитринка Георгиева, която е най-младият член на екипа.

За ефективно събиране на установените просрочени задължения общината използва услугите на частни съдебни изпълнители. Образувани са 1052 изпълнителни дела на стойност 532 000 лв., от които са събрани суми в размер на 217 000 лв. Проблем остават юридическите лица, обявени в несъстоятелност, както и непререгистрираните дружества в Търговския регистър. Тези лица притежават имущество, което трупа задължения, а реално няма срещу кого да се насочи производството. Собствениците на тези дружества са предимно чужди граждани, които отдавна са напуснали страната. От края на миналата година се откриха касови салони във всички 14 населени места в общината, което дава възможност на населението в общината от всяко село да заплати задълженията си в актуалния им размер, обяснява Красимира Великова.

Основните проблеми обаче си остават тези с чужденците. Един от съветите към данъчните бил… сами да водят производство по ликвидация на въпросното юридическо лице, което дължи данъци, но на практика не съществува. Тази процедура обаче е много скъпа, трудна и няма община у нас, която да я прави. Заради това се правят преписки за стартиране на изпълнителни дела, което също е много трудно. Общината има право да завземе имоти, които нямат собственик, но процедурата е свързана с обявление за 5 г. и ако не се появи стопанинът, общината става собственик.

НЯМА ДРУГИ В ОБЛАСТТА С ИСКАНЕ ДО КАТ ЗА ВЪЗБРАНА НА ВЛЕКАЧ ЗА 20 000 ЛВ. ДЪЛГ

ЗАСЕГА НЯМА ИЗВЕСТНА ДРУГА ОБЩИНСКА ДАНЪЧНА СЛУЖБА, която да си търси парите с искане за възбрана до КАТ в старата столица на влекач заради 20 000 лева данъци. От „Пътна полиция„ им отговорили, че такава практика нямало – община да си търси парите по този начин. Красимира Великова обаче казва, че такива правомощия има по ДОПК и по Закона за местните данъци и такси за налагане на обезпечителна мярка.

После обаче се разплита доста по-сериозна измамна схема на транспортна фирма със 17 возила. Тя първо била регистрирана в П. Тръмбеш, после се прехвърлила на несъществуващ адрес в Страхилово, а сега в Сухиндол на името на един от членовете на въпросната фамилия. Като не успели да се справят, служителите от Полски Тръмбеш дали фирмата на частен съдебен изпълнител и обяснили за откритията си в сигнал до прокуратурата. На въпросния несъществуващ адрес в Страхилово пък имало и други регистрирани фирми, за да могат да се укриват от бирниците, за което вероятно върви полицейско разследване.

ГОЛЯМА ДОБРИНА ЗА ДЕЧКО ДЕНЧЕВ – СПАСЕН ОТ ИЗМАМНИЦИ, ХВЪРЛИЛИ ОКО НА КЪЩАТА МУ

И АКО ИСТОРИЯТА С ТРАНСПОРТНАТА ФИРМА И ИЗПЪЛНИТЕЛНИТЕЛНИТЕ ДЕЛА СА ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ, ТО СПАСЯВАНЕТО на Дечко Денчев от Полски Тръмбеш си е чиста добрина. 52-годишният мъж е бил напът да остане без къщата си, на която хвърлили око измамници. Мъжът бил инвалид и получил обувки, които му се полагат, за над 200 лева, но забравил да даде фактурата на социалните. Те пък образували срещу него изпълнително дело за парите. След като получил призовка, „доброжелатели“ започнали да го убеждават да им прехвърли имота си, за да не го вземат. Дечко започнал да си вади скица, платил данъците, извадил си данъчна оценка и винаги бил с други хора. Тогава данъчните го извикали и го разпитали какво точно прави и той разказал цялата история. Така единствената къща на Дечко била спасена, а след сигнал до полицията измамниците от друго населено място били извикани и срещу тях започнало разследване.

Освен с администрирането на местните данъци и такси другата основна дейност на отдела е изготвяне и актуализиране на общинския бюджет. Винаги сме се придържали към балансиран и реалистично изпълним бюджет с цел запазване финансовата стабилност на общината. Основен проблем тук е балансирането между ограничената приходна част в собствените приходи и постоянно растящата нужда от средства в разходната част, било от повишаване на минималната работна заплата, цените на горивата, материалите и услугите, било от допълнително вменени с различни нормативни актове отговорности и задължения на общината, без това да е осигурено с допълнително финансиране. В същото време за увеличаване на средния ръст на бюджетните разходи е необходимо трайно увеличение на приходната част, а това може да се постигне само с увеличение на размерите на данъци, такси и др. или с осигуряване на нов приходоизточник за общините. От 2008 г. на общините са предоставени за администриране три нови данъка – патентен, туристически и данък върху таксиметровия превоз на пътници, като от последните два на практика приходът е нулев за нашата община…“, каза още Красимира Великова.

Скромно допълва за себе си, че сега със съпруга си живее в Иванча и се чувства прекрасно. Половинката й е председател на местната кооперация в селото. Двамата с Валентин през свободното си време се радват на домашните си любимци – котки и кучета, а тя шие гоблени. Доскоро е била изкушена и от магията на народните танци, но сега няма време за това. Сем. Великови имат голям син, който е поел своя път. Заради това Красимира вече има време да чете книги, което е едно от любимите и занимания.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. личен архив

Един коментар за “Зад кадър. Екип от 7 данъчни води люта битка срещу фирми фантоми за над 500 000 лв.

  • 22.05.2018 в 17:10
    Permalink

    НЯМА ДРУГИ В ОБЛАСТТА С ИСКАНЕ ДО КАТ ЗА ВЪЗБРАНА НА ВЛЕКАЧ
    Много ясно че няма – не може да се налага възбрана върху МПС..

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *