Драма. Трагична катастрофа отне живота на Стефана, родила девет деца в мизерия | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Драма. Трагична катастрофа отне живота на Стефана, родила девет деца в мизерия

Публикувана на: 25.04.2018г. 6510 прегледа

На 4 април 2018 година в тъмната част на деня в района на Полски Тръмбеш при пътен инцидент загина Стефанка Асенова Тодорова, на 48 години, която всички наричат Стефана. Тя е прегазена от лека кола с шофьор зад волана от Петко Каравелово. Жената е преминавала през пътя от местността Крушака и шофьорът не я е видял в тъмното. Той не е бил арестуван, но срещу него се води досъдебно производство.

Всички я познават, защото можеше да бъде видяна всеки ден в центъра на града. Весело и с усмивка поздравяваше всички. Преди няколко години почина съпругът й Пенко Александров и оттогава тя живееше със сестра си, за която се грижеше в последните месеци.

Стефана е родила девет деца от 1982 до 2009 година. Поради трудности и липсата на добри хигиенно-битови условия някои от децата й често бяха настанявани в социални институции. Животът и беше труден, но независимо от това, когато получеше пенсия, не пропускаше да отиде да види децата си и по свой, майчински начин да им се порадва и да им купи нещо за ядене, споделят местни жители. След това тя може да гладува през месеца или да свърши на някого услуга, за да получи няколко лева, за да преживее. Четири от децата й са вече пълнолетни и имат свои семейства, едното дете доскоро беше в социална институция, но вече работи. Две от децата й са осиновени. Едно от децата й, родено през 1996 година, е починало месец след раждането. Една от дъщерите – Илиана, е щастливо омъжена за германец и вече е госпожа Уриш. Тя и съпругът й Клеменс миналото лято бяха на меден месец в Полски Тръмбеш.

В деня на катастрофата Стефанка е получила пенсията си и е ходила да види еднственото дете, което е все още в социална институция във Велико Търново. Независимо от трудния живот, който имаше, Стефана винаги имаше силна емоционална връзка с децата си, винаги е изразявала емоционална топлота, която само една майка може да даде на децата си. В очите й винаги имаше радост, удоволствие и емоционален комфорт, когато до нея бяха децата й. Виждаше се и голямата й болка, че не е имала условия и две от децата са осиновени.

Стефанка и Пенко се запознават на гробищния парк в гр. Горна Оряховица през 1981 година. Тогава тя е била едва петнадесетгодишна, но оттогава в продължение на двадесет и пет години живеят с Пенко на семейни начала. От голямата им любов се раждат и деветте им деца.

Живот, изпълнен с трудности и горчивина, а може би и много несправедлив към Стефанка. Всички в града я помнят всяка сутрин рано да обикаля и рови в контейнерите, за да събира стари капачки, хартия, както и битови отпадъци.

За съжаление, тежкият живот на тази жена е приключил с жестока и нелепа смърт, за която трябва да има възмездие, казват още в П. Тръмбеш.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *