Шефът на чистотата Спартак Симеонов е даровит дърворезбар и запален пчелар | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Шефът на чистотата Спартак Симеонов е даровит дърворезбар и запален пчелар

Публикувана на: 25.04.2018г. 2144 прегледа

47-годишният мъж ръководи създаденото преди 4 г. общинско предприятие

ОТ 4 Г. ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ СИ ИМА ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕ „Чистота“. От тогава негов началник е 47-годишният Спартак Симеонов, който е от Полски Тръмбеш. Преди е бил представител на почистващата фирма „Заубермахер“, която от доста години не се подвизава в областта. В предприятието работят 20 души, които се грижат за събиране на сметта в града и във всички села на общината. Освен това на същите хора е поверена красотата на паркове и градини, косене на трева покрай тротоари, засаждане на цветя и обезпаразитяване на тревните площи. Средно на година от общината се изхвърлят по 3000 тона смет. Контейнерите са 620.От 2008 г. такива има и по селата. Преди това не само в тази община нерегламентираните сметища бяха масово явление. Въпреки грижите на Община Полски Тръмбеш такива сметища пак има, но са по-малко.

Спартак Симеонов
Спартак Симеонов

„Независимо от целия труд и енергия, които изразходваме населените места да са чисти, хората не проявяват разбиране и се държат с нас сякаш само ние единствени сме длъжни да събираме техните боклуци, а те ги изхвърлят където им е удобно. Използвам дадената ми възможност във вестника да ги помоля да не неглижират проблема и да бъдат съпричастни, а не само по кампании да чистят“, сподели още Спартак Симеонов.

ТЕХНИКАТА НА ПРЕДПРИЯТИЕТО Е ЕДИН КАМИОН РОТОПРЕСА, КОЙТО е на общината и купен втора ръка, четири малки косачки, два по-малки камиона по четири кубика, снабдени с кран, и жива работна сила. По два пъти на ден сметосъбиращият камион превозва боклуци до сметището в Шереметя заради липсата на готово депо в Бяла, където би трябвало да се депонират отпадъците на тази община.

„От началото на април косим тревата и имаме и нови обекти, като трите декара край автогарата, има и засадени нови тревни площи на много места в града. Косим тревата и пръскаме за паразити. Обгрижваме и гробищния парк. Имаме и прекрасни инициативи, като поставянето на саксии с висящи цветя, което стартира миналата година и сега продължава“, споделя Спартак Симеонов и подчертава, че всъщност работата в една фирма за чистота не е от привлекателните, но пък е от най-необходимите за всяко населено място.

Към тази фирма, която е създадена по Закона за общинската собственост, а не по Търговския закон, се наемат и работници с временна заетост. Всеки момент се очаква по тази програма да бъдат одобрени 33-ма души за цялата община. Те ще бъдат свежата сила за период от една година и ще чистят тревните площи в града и по селата.

Едно от паната, дело на шефа на чистотата.
Едно от паната, дело на шефа на чистотата.

ОСВЕН С ВСИЧКО ТОВА СПАРТАК СИМЕОНОВ СЕ ЗАНИМАВА И С ДРУГИ, доста по-приятни занимания. Той е завършил във Варна и има висше образование. Преди това обаче е завършил в Трявна дърворезба и това му е останало хоби за цял живот. Даровитият резбар разкрасява своя дом с пана и копия на реликви и радва съпругата си Полина, която е счетоводител в общината, но сега е по майчинство със сина им Боян, който е на две годинки. Дъщеря им е 13-годишнната Невена, която е едно от талантливите деца на местната гимназия – пее и обича да рецитира. Освен с дърворезба Спартак Симеонов се занимава и с пчеларство, но поради липса на време сега има само 10 кошера. Що се отнася до неговото гладиаторско име, родителите му казали, че били фенове на Кърк Дъглас и на неговата игра във филма „Спартак“. Заради това го кръстили така, а не по традиция на баби и дядовци.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. личен архив

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *