Горещи новиниНовини

Международен анонимен конкурс ще даде визията на новия център на Велико Търново

Разработките се приемат до 20 юли, наградният фонд е 75 хил. евро

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОБЯВИ МЕЖДУНАРОДЕН АНОНИМЕН АРХИТЕКТУРЕН КОНКУРС ЗА ВИЗИЯТА НА НОВИЯ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР В СТАРОТО ВОЕННО УЧИЛИЩЕ. НАГРАДНИЯТ ФОНД Е В РАЗМЕР НА 75 ХИЛ. ЕВРО, а разработките се приемат до 20 юли тази година. Консултант е проф. д-р Георгий Станишев, брат на бившия премиер на България Сергей Станишев, а журито включва видни експерти от България, Великобритания, Дания, Италия, Китай, Русия, Франция. Конкурсът предвижда изработване на концепция за нов градски център на Велико Търново и проект за сграда на Експозиционен център, от който ще започне застрояването на старото военно училище, което е с обща площ от 189 дка. Експозиционният център трябва да има многофункционална структура, предназначена за провеждането на публични събития в различни формати – изложби, конгреси и асамблеи, концерти и други масови мероприятия. Той ще е с площ от 5,5 дка и ще бъде изграден с публично-частно партньорство, като е предвиден подземен паркинг с площ от 3,3 дка, както и надземен за 120 автомобила.

66 ОТ ОБЩО 189 ДКА ПЛОЩ НА ТЕРИТОРИЯТА СА ПРЕДВИДЕНИ ЗА УЛИЧНА И АЛЕЙНА МРЕЖА И КОМУНИКАЦИИ. 27 дка са брегозащитните растения и парковете, 20 дка са наличните сгради, а останалите 76 дка ще са ново застрояване.

Новата застройка няма да бъде повече от 228 хил. кв. метра разгъната площ. 20 на сто от нея ще представляват Експозиционния център, още толкова имат административните сгради, 15% ще се падат на магазини, 10 на сто – на хотели, 5 на сто – жилищни сгради и 25 на сто – сгради с образователни функции. Сред обществено-културните функции ще бъдат предвидени пространства за музейни експозиции на военна тематика, история на фотографията, туристически и младежки артцентрове, библиотека, спортни съоръжения и площадки, се казва още в конкурсните условия.

ПЪРВА НАГРАДА ЗА ПРОЕКТ ЗА НОВ ЦЕНТЪР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е В РАЗМЕР НА 25 ХИЛ. ЕВРО

Втората е 15 хил. евро, а третата – 10 хил. Предвидени са и 5 премии по 5 хил. евро за участниците.

С. МАРИНОВ

6 thoughts on “Международен анонимен конкурс ще даде визията на новия център на Велико Търново

 • пак бълнувания, пусти и избори като наближат и става чудо.

  Отговор
 • Пак празни приказки, пак бла бла бла, отворете си архивите , за да прочетете колко „визии“ имаше и не се сърдете, когато никой вече не вярва в писаното от вас.

  Отговор
 • Поредният за залъгване на населението.

  Отговор
 • Ako v noviq zentyr nqma zyrkovna katedrala i sgrada na kmetstvoto s kongresna zala,to 6te e poredniq tyrnovski plo6tad a ne zentyr na grada!

  Отговор
 • 15% ще се падат на магазини, 10 на сто – на хотели, 5 на сто – жилищни сгради – Вече сигурно е разпределена баницата – 30% от терена! Жилищните сгради трябва да се изключат! Магазините и хотелите трябва да са на общината! Нека има от какво и НИЕ гражданите чрез Общината си да спечелим нещо!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *