56 четения

С феромонови уловки горските ще се борят с короядите

ПОПУЛАЦИЯТА И ДВИЖЕНИЕТО НА КОРОЯДИТЕ В ГОРСКИТЕ ТЕРИТОРИИ В ОБЛАСТТА ЩЕ СЕ НАБЛЮДАВА ПОСРЕДСТВОМ МОНИТОРИНГОВА МРЕЖА ОТ ФЕРОМОНОВИ УЛОВКИ. Следенето ще е с продължителност от април до октомври, следващите 3 години.

„Във връзка с големия брой площи, нападнати от корояди на територията на цялата страна, бе взето решение за спешно усвояване на повредената от насекомите дървесина и извършването на мониторинг на корояда в горските територии. В тази връзка през декември започна изборът на обекти във Великотърновска и Габровска област. Основно нападенията са на територията на Регионалната дирекция по горите във Велико Търново – стопанствата „Болярка“, „Буйновци“, „Елена“, „Росица“, заяви Мила Стоянова, експерт към Северноцентрално държавно предприятие.

В тях ще бъдат поставени капаните за улавяне на короядите, а през две седмици ще се отчита броят на хванатите насекоми.

„Засегнати са черен и бял бор, както и смърч. От наблюденията на служителите на стопанствата ще се придобият данни, с които да се предвижда и прогнозира нападението от вредителите“, обясни Стоянова.

ВЕЧЕ Е ПРОВЕДЕНО И ОБУЧЕНИЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДГС „БОЛЯРКА“ ВЪВ ВРЪЗКА С МОНИТОРИНГОВАТА МРЕЖА. Проектът е под ръководството на Лесозащитна станция – София.

От началото на годината увредените от корояд иглолистни гори са 277 хектара.

Г. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!