10 четения

Първа по рода си среща за донорството проведоха в СУ „Вичо Грънчаров“

Водени от каузата за утвърждаване на темата за донорството и трансплантациите в медиите и обществото, координаторите по донорство в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ продължават своята информационна кампания. По инициативата на ученика Ивелин Атанасов от VIII „А“ клас, участник в училищния клуб на БМЧК организира лекция с д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, които говориха за донорството пред преподавателския състав на СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица.

Около 50 са преподавателите в СУ “Вичо Грънчаров”, а срещата с тях бе първа по рода си. За сметка на това учениците, които членуват в БМЧК от горнооряховското училище, имат няколко посещения в Отделението по анестезиология и интензивно лечение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. През март м. г. младите червенокръстци се обучаваха на тема първа долекарска помощ. През октомври 2017 г. децата отново гостуваха в областния стационар и се включиха в инициатива, посветена на донорството.Донорството спасява човешки животи, когато за някого вече няма надежда, убедена е д-р Маринова и цитира 18-годишния Мартин с трансплантирано сърце: “Не вземайте вашите органи в Рая! Бог знае, че те са нужни тук, на Земята”.

По данни на Изпълнителна агенция по трансплантация в момента 1008 българи чакат за трансплантация на бъбрек, 44-ма чакат за трансплантация на черен дроб, 39 са чакащите сърце, 16 очакват да получат бял дроб, а други 11 души – панкреас.

Информация: СУ „Вичо Грънчаров“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!