99 четения

13 мъже и жени влязоха доброволно за месец в казарма в Националния военен университет

НАРОДНА ПЕВИЦА, КОЯТО В МОМЕНТА Е ПО МАЙЧИНСТВО, И БЪДЕЩА АКУШЕРКА, IT СПЕЦИАЛИСТ И СОБСТВЕНИК НА ЧАСТЕН БИЗНЕС, АГРОНОМИ И ИКОНОМИСТИ СА ПЪРВИТЕ 13 БЪЛГАРИ, които доброволно са зарязали за месец условията на цивилния си живот, за да влязат в казармата в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.

По режима на някогашната казарма живеят доброволците. Те стават в 6 сутринта, имат задължителна физзарядка и след сутрешния развод започват учебните им занятия. Задължително правят вечерна проверка, преди която имат малко лично време, което могат да използват за разходка в старата столица.

„Тези млади българи се обучават по тактическа и строева подготовка, преминават още огнева подготовка, имат занятие по ядрена, химическа и биологическа защита. Изучават общо 10 дисциплини и накрая полагат изпити. Те придобиват основните навици и поведения, които са нужни за един военнослужещ и тези знания и умения в последствие биват надграждани с различни курсове по специална подготовка и по желание на обучаемите. Цялото им обучение завършва с полагане на военна клетва, след което влизат в състава на резерва“, казва майор Николай Цвятков, началник на сектор „Професионално обучение“ в Центъра за професионално продължаващо обучение в Национален военен университет „Васил Левски“.

Веднъж зачислени в резерва, преминалите тази военна подготовка имат същите права и задължения като останалите военнослужещи от Българската армия. „В момента в България липсва наборна военна служба и само това е начинът, по който български граждани могат да бъдат подготвени в служба към доброволния резерв на Българската армия“, допълва и полк. Георги Пейчев, началник на Центъра за професионално и продължаващо обучение във Военния университет. Всички кандидати са минали през предварителен подбор за физическа годност по военните окръжия в страната, а фактът, че този месец служба е напълно доброволен, прави тези 13 българи изключително мотивирани. Зачислените в резерва доброволци могат да бъдат призовани във всички военни мисии, в които България участва, особено ако числеността на Българската армия изисква повече войници.

„НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН, ЧЕ МЛАДИТЕ ХОРА СА ЛИГЛЬОВЦИ И НЕ МОГАТ ДА ИЗДЪРЖАТ В ТРУДНИ УСЛОВИЯ. Да, първите няколко дни е трудно и тогава можем да проявим малко капризи, но сме останали, нали!“, казва 26-годишният Никола Балтаджиев от Каварна. За да се включи в обучението, той е зарязал частния си бизнес с рибарство и пчеларство. Признава, че в началото му е било трудно да става толкова рано, но пък се е научил на повече дисциплина.

„Аз съм категоричен, че всеки нормален български гражданин трябва да премине казарма и да получи съвременна европейска подготовка. Няма значение дали е мъж или жена, всеки човек има нужда да опознае себе си, да разбере какво му е интересно и с какво иска да се занимава в живота си. Иначе оставяме този избор на родителите си, които най-често проектират своите нереализирани мечти върху нас“, казва и Пламен Куртев. Той е на 29 г., варненец е и е убеден, че задължителната казарма няма да навреди никому.

От любопитство се е записала в курса 21-годиштаа Катерина Кърчева от Бургас. Тя е завършила музикално училище, но признава, че военната униформа винаги я е привличала, затова и решила, докато е в майчинство, да изкара една доброволна казарма. „Тежи ми физическата подготовка, защото не съм тренирала никога нищо и всичко тук ми е за първи път. И автоматът малко ми тежи, защото е колкото половината ми килограми, но се справям“, казва Катерина, която всеки ден на полигона тича и преодолява препятствия с пълно бойно снаряжение, което е 15 кг.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

сн. авторката

2 коментара за “13 мъже и жени влязоха доброволно за месец в казарма в Националния военен университет

 • 30.04.2018 в 11:50
  Permalink

  Колко години се скатавахме, някои дори и платени симуланти го играха, колко фиктивни висши записахме, колко медицински прегледа всяка година минахме…

  Даже и форум за симуланти и дезертьори имаше…

  Честита десета годишнина на всички дето скатаха казармата!

  Отговор
  • 01.05.2018 в 20:43
   Permalink

   Честито и на всички,които дадохме 2 от най-хубавите си години на тъпата комунистическа казарма.В която влязохме различно умни,а излязохме еднакво тъпи. И дадохме по 250 наряда,а комунистическите копеленца връзкаджии- нито един.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!