85 четения

В Павликени намериха отговор на световната дилема – кокошката е преди яйцето

КОКОШКАТА Е ПРЕДИ ЯЙЦЕТО – ТОВА Е РЕШЕНИЕТО НА ПАВЛИКЕНЧАНИ, КОИТО ГЛАСУВАХА по време на Петия празник на яйцето, който се проведе в града. За първи път тази година организаторите промениха мотото на забавния фестивал и поискаха от жителите и гостите на Павликени да се произнесат по все още нерешената световна дилема кое е първото – яйцето или кокошката. Кокошката печели в приблизително съотношение на отговорите 653 срещу 544, казаха от комисията по преброяването.

Талоните, върху които организаторите събираха отговорите по така важния въпрос, участваха в томбола, в която бяха раздадени множество предметни награди, смартфон и телевизор за най-големия късметлия.

4000 ЯЙЦА, ОСИГУРЕНИ ОТ ОСНОВНИЯ СПОМОЩЕСТВОВАТЕЛ НА ПРАЗНИКА „ХАЙПРО БЪЛГАРИЯ“, БЯХА ПРЕВЪРНАТИ В ОМЛЕТИ, в предястия, ястия и десерти или бяха използвани в игрите, с които се забавляваха участниците в празника. Местната готвачка Елена Божанова за пореден път успя да нахрани хиляди гости в парка „Кирил Ракаров“ с вкусните си омлети и палачинки и за пореден път се превърна в атракция за всички посетители.

Кметът на община Сухиндол Пламен Чернев спечели традиционната кметска надпревара по най-скоростно отделяне на белтъка от жълтъка. Той се наложи над зам.-кмета на община Левски Кольо Домеников, зам.-кмета на Стражица Георги Бянов, победи дори и домакина инж.Емануил Манолов.

Зам. областният управител на Велико Търново Ивета Кабакчиева завърши първа в състезанието по белене на яйца. Тя изпревари Павел Журавльов, шеф на Руския културно-информационен център, депутата Явор Божанков и началника на ВиК Павликени Христо Узунов.

В аранжирането на поднос с яйца най-добра беше шефката на отдел „Образование“ в община Левски Петя Чолакова. С нея мериха сили зам.-кметът на Павликени инж. Анастасия Вачева, Венеция Иванова от „БМ лизинг“ и д-р Милко Янакиев от агенцията по безопасност на храните. Иван Звездев за пореден път се нагърби с тежката задача да оценява кулинарния конкурс, в който всички ястия, предястия и десерти задължително се приготвят с яйца. Най-добро предястие с яйце според журито бяха направили учениците от Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“. Първо място в категорията „Основно ястие“ спечели екипът на магазин „Абсолют +“, който се представи с руло прошуто и крема сирене. Маргарита Добрева от Мусина спечели приза за най-добър десерт със своята пълнена торта – кошница. Всички ястия бяха аранжирани върху дълги маси, редом до хитовата изложба на зоопарка в Павликени. Екипът за пореден път участва в празника с изложение на яйца от различни видове птици, които живеят в зоопарка.

По традиция на празникът завърши с концерт. Тази година гост-звездата беше Гери Никол, която получи поканата да пее в Павликени след анкета, направена сред младите жители на града.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА
Сн. авторката

Един коментар за “В Павликени намериха отговор на световната дилема – кокошката е преди яйцето

  • 02.05.2018 в 18:35
    Permalink

    Рибите не снасят ли яйца?
    за един прЯтел питам

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!